В навечерието на 8 март, Варненската градска галерия възпява женския образ с изложбата „Тя”

0
64



В навечерието на 8 март, във Варненската градска галерия се откри изложба живопис на женски образи със заглавие „Тя”. Неин инициатор и патрон е областният управител проф. Андрияна Андреева. На откриването тази вечер тя изрази радост, че толкова много ценители са дошли в залите на галерията, за да усетят духа и красотата на жената. Имаме удоволствието да сме пазители на тази съкровищница от образи, пресъздадени от майсторите на българското изкуство, които са във фондовете на градската галерия, каза Андреева. Тя бе написала и думи в стих, посветени на жената, които прочете поетесата Елица Виденова. 

В изложбата „Тя“ са показани близо 60 живописни произведения от фонда на Градската художествена галерия, каза на откриването директорката на институцията Доротея Павлова и уточни, че те са експонирани хронологично, за да може посетителите да познаят движението и динамиката в българското изобразително изкуство. Тя припомни, че жените имат свободен достъп до ателиетата на Държавното рисувателно училище още от неговото създаване през 1896 г., а през 1904 г. е назначена първата преподавателка Тереза Холикова, която завежда ателието по везба и дантела. Първата самостоятелна изложба на българска художничка е през 1919 г. и е на Елисавета Консулова-Вазова, която е представена в изложбата с „Портрет на чехкинче“. Включени са и Вера Недкова, и Вера Лукова, които преодоляват принципите на академичния реализъм, когато българското изкуство постига разцвет през 30-те години на ХХ век, посочи Павлова. По думите й в женските образи на Недкова се открива влияние на флорентинските образци, а характерните за творчеството на Лукова портрети и женски фигури авторката успява да дистанцира от документалистиката и да ги ситуира в полето на художественото. Според директорката тяхното творчество е чест за всяка национална художествена школа.  

Много обичаните варненски художнички Дария Василянска и Маргарита Денева също имат присъствие в осмомартенската изложба на Варненската галерия. Тяхното творчество маркира етапа на 60-те години на ХХ век, припомни Павлова и добави, че изкуството им отстоява принципите на художествената самостойност и свобода, преодоляващи нормативната естетика на предходните две десетилетия. Василянска е близка до иконографската традиция и вълнуващата я тема за майчинството изобразява в идилични сцени. 

„Образът на жената, одухотворен, носител на интелектуална сила и достойнство, с класическа строгост или младежка виталност вдъхновява и вярваме, че тази изложба ще вдъхнови и публиката да обича красотата и женския образ“, завърши представянето на експозицията директорката на галерията. 

От името на кмета Благомир Коцев, който също е патрон на изложбата, бе споделен поздрав, в който той изтъква, че без значение на времето жената винаги е била събирателен образ на майката, любимата, дома и музата, а във все по-забързаните днешни делници, дамите запазват своята магия и многолика същност. 

Най-ранното произведение в експозицията е „Дамски портрет“ на Иван Мърквичка. Присъстват още творби на Цено Тодоров, Владимир Димитров-Майстора, Борис Георгиев, Бенчо Обрешков, Светлин Русев, Ванко Урумов, Янаки Манасиев, Мария Зафиркова и др.

Изложбата може да се види до 26 март.

 



Източник БТА