Градската художествена галерия във Варна представя изложба от офорти „Майстора през нашите очи“

0
59


Градската художествена галерия във Варна представя в изложба постиженията на младите таланти от 9, 10, и 11-и клас на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, които през тази учебна година работят в областта на графичната техника офорт, съобщиха от културната институция. Творбите на младежите са направени в рамките на съвместната образователна програма на галерията и учебното заведение.

Експозицията „Майстора през нашите очи“ е част от Пролетния салон на изкуствата на Община Варна. Тя включва офорти, създадени по рисунки на Владимир Димитров – Майстора (1882-1960 г.) и ще бъде разположена в залите на галерията от 10 до 29 април 2024 г.

Ръководител на проекта е художникът Георги Кенаров, преподавател по графика в НУИ „Добри Христов“.

От галерията уточняват, че заглавието „… през нашите очи“ се е родило още преди три години, когато бе поставено началото на съвместната образователна програма. Според Кенаров изборът на картини на Владимир Димитров-Майстора е доста необичаен, защото неговият начин на рисуване е доста по-различен от всички други. Той допълва, че младежите са работили с интерес. Според него изучаването на техниката на офорта е наложително, тъй като всеки художник, график, живописец или скулптор, би трябвало да е запознат с нея, тъй като художественият резултат се получава по доста по-различен начин от другите графични техники и рисуването. Позицията на Кенаров е, че в тази образователна програма учениците се срещат с художествени проблеми, представя им се различен поглед, а това има помага да трупат опит и, когато се срещнат с проблем на пространство или на композиция, ще имат поне едно решение. 

 

/ТС/



Източник БТА