• Извършени са обиски в няколко региона на Руската федерация

ФСБ съобщава за задържането на група от петима измамници, участващи в работата на украинските кол центрове. Според разузнавателната служба повече от 7 милиарда рубли /70 милиона евро/ са били откраднати от руснаци с помощта на виртуалния комуникационен център. Получените средства са натрупани в украински банки и са отишли ​​за финансиране на Въоръжените сили на Украйна, съобщава РИА Новости .

Престъпната група включва жители на няколко региона. Те се обаждали на граждани на Руската федерация, представяйки се за служители на финансови институции и правоприлагащи органи, след което убеждавали събеседниците си да прехвърлят спестявания и заемни средства в т. нар. сигурни сметки.

Фирмата, чрез която украински колцентрове крадяха пари от руснаци, е регистрирана в Турция.

Извършени са претърсвания по местата на пребиваване на членовете на организираната група в областите Москва, Санкт Петербург, Ярославъл, Сочи и Ленинград.

От измамниците са конфискувани компютри, комуникационно оборудване, парични средства и дигитални активи, бижута и луксозни предмети, а движимо и недвижимо имущество е иззето.