В Плана за възстановяване и устойчивост е заложен проект за изграждане на градска железница в Пловдив, заявява Асен Василев в отговор на изказване на Атанас Пеканов

0
61



Съпредседателят на „Продължаваме промяната” Асен Василев опроверга твърдение на бившия вицепремиер Атанас Пеканов, че в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) няма проект за градска железница в Пловдив, посочват от пресцентъра на партията.

„Миналата неделя Асен Василев е застанал пред гражданите на Пловдив на Римския стадион и им казал, че той е вкарал проект за метро в Пловдив (градска железница) до летището в Плана за възстановяване (съответно трябва да се изпълни до лятото на 2026). Разговорът е качен и в страницата на партията“, пише в пост във фейсбук страницата си бившият вицепремиер Атанас Пеканов.  

В публикацията си той обяснява, че такъв проект в българския План за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не съществува. „Чувал съм за такива идеи от други хора, може и да са добри, но винаги са били само теоретични. Няма такъв проект, няма такова финансиране“, пише Атанас Пеканов. 

Асен Василев заявява в отговор на публикацията на Атанас Пеканов, че проектът за градска железница в Пловдив, която ще се финансира по ПВУ, влиза в Проектен фиш 19 (компонент 8, инвестиция 1).

„Описание на Проект 1 – Въвеждане на редовно тактово влаково обслужване (тип S-bahn) в крайградските райони на София, Пловдив и други градове чрез закупуване на едноетажни и двуетажни оперативно съвместими електрически мотрисни влакове с максимална скорост 160 км/ч, оборудвани с ERTMS с оглед подобряване на обслужването с железопътен транспорт на най-големите градове на България – сред които София и Пловдив, се предвижда организирането на движение на регулярни крайградски влакове (тип S-bahn) в крайградските им райони“, пише в този Проектен фиш 19, според Асен Василев. 

/ВД/



Източник БТА