БТА :: Почина един от обитателите на Зоологическата градина в София

0
69



С голяма тъга ви съобщаваме, че тази седмица, на 19 годишна възраст, ни напусна нашата сибирска тигрица Шели. Това съобщи Зоологическа градина – София във Фейсбук.

Шели е родена в Чехия, а Зоологическата градина в София става неин дом през 2006 година, когато е на 9-месечна възраст, обясниха от зоопарка. “Между тигърчето и неговите гледачи, които са неотлъчно до него, бързо се изгражда силна емоционална връзка. С благият си и игрив нрав, интелигентност и красота, Шели бързо става всеобща любимка както на екипа на зоопарка, така и на посетителите. Като сибирски тигър, лошото или студено време не я плашеха, а напротив. Тя можеше да бъде наблюдавана от посетителите в обширното си външно заграждение и в дъжд, и в сняг.”

През месец януари тази година е направена ехография и изследвания, които са показали, че са на лице бъбречни проблеми. Веднага беше предприето лечение, посочиха от зоопарка и допълниха, че въпреки предписаните медикаменти, напредналата възраст е оказала влияние. Състоянието на животното последните дни се влоши и Шели ни напусна. Силната връзка между нея и гледачът ѝ Мария Тереза, остана докрай, отбелязват от зоопарка.

Шели е била посланик на своя вид в Столичната зоологическа градина. Нейните диви събратя са застрашени от изчезване, обясниха още от там. През последните 100 години, популацията на дивите тигри е намаляла с около 90%. Основна причина затова е бракониерството. 

В края на 2021 г. Столичният зоопарк се сбогува със слоницата Артайда, която почина на 60-годишна възраст. На 6 октомври миналата година в зоопарка бяха представени пред публика двама нови обитатели – слоновете Луиза и Фрося. 

/РН/



Източник БТА