ШЕСТИМА ОТ ДФ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ ЗАДЪРЖАНИ ЗАРАДИ ДЕЛОТО СРЕЩУ МИНЮ СТАЙКОВ

0
1357

 

Шестима души, сред които един от заместник-директорите на ДФ “Земеделие”, директори на дирекции и редови служители на Фонда са задържани във връзка с разследването за злоупотреба с европейски пари срещу бизнесмена Миню Стайков. На колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения на длъжностно престъпление, ще стане ясно утре, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев, съобщи БНР.

В акцията в ДФЗ участват ГДБОП и КПКОНПИ. Претърсват се кабинети на служители във фонда, както и техни адреси. Изземват се документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Разследването засяга период, в който Фондът за земеделие се оглавяваше от бившия земеделски министър Румен Порожанов. Няма данни обаче той да е замесен в схемата за неправомерно отпускане на средства по две европейски програми чрез свързани лица на намиращия се в ареста бизнесмен Миню Стайков.

За шестимата засега задържани само за 24 часа има данни, че са били предупреждавани, че кандидатстващите за европари са свързани със собственика на “Винпром-Карнобат”. Въпреки това те са отпускали парите, по повод на което заместник-главният прокурор Иван Гешев призова за повече почтеност към онези, които заемат държавни длъжности и използват обществен ресурс.

Това е втората акция в рамките на разследването срещу Миню Стайков. Първата беше в началото на май, когато от офиси на земеделци, получаващи средства по тези програми, имаше задържани. Тогава заместник-главният прокурор Иван Гешев говореше, че става дума за действия от страна на “бизнес империята Карнобат”. Имаше иззети документи, свързани с въпросните програми. Анонс, че се търсят и покровители в Държавен фонд “Земеделие”, беше направен още в началото на май.

Резултатът от първата акция тогава беше, че Прокуратурата получи законово основание да удължи постоянния арест на собственика на “Винпром Карнобат” Миню Стайков, който е под стража от началото на миналия септември по друго обвинение. В рамките и на това разследване за пари от европрограми показания даваше и Румен Порожанов буквално дни преди да подаде оставка заради скандала с еврокъщите.

BNR.BG