Има задържани и за двата случая с конфликтни ситуации на бул.”Витоша”, съобщи Калин Стоянов

0
90



Вече има задържани и за двата случая, на които всички станахме свидетели чрез заснети и разпространени клипове в социалните мрежи. Установено е по безспорен начин, че не става въпрос за напрежение на расова основа. Това посочи на страницата си във Фейсбук министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов. 

„Апелирам тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото ни, че тези конфликтни ситуации са на расова основа“, подчерта Стоянов. 

Задържани са двама чужденци – на 24 г. от Египет и на 20 г. от Сирия за нападението над двете непълнолетни момчета и момиче на бул. „Витоша“ на 6 срещу 7 март, посочи Стоянов. Те се познават и конфликтът е от личен характер, допълни той. 

При втория случай във връзка с нападнатите студенти от Великобритания, е задържан 16-годишен български гражданин, известен на полицията за кражби и грабежи, отбеляза Стоянов. 

„Още през вчерашния ден с мое разпореждане бяха предприети допълнителни мерки за гарантиране на реда в София. По време на специализирана полицейска операция в столицата бяха задържани близо 100 души, които бяха проверени и профилактирани“, отбеляза министърът в оставка. 

По категоричен начин заявявам, че засиленото полицейско присъствие от екипи на СДВР и “Жандармерията” е с цел недопускане на нови прояви на насилие, както срещу български граждани, така и срещу чужди – независимо дали са със статут на бежанци или туристи, посочва Калин Стоянов. Той отбелязва също, че за реда в бежанските центрове ( какъвто е и този в кв. “Овча купел”) се грижи частна охранителна фирма, наета от Държавната агенция за бежанците. Въпреки това за спокойствието на всички граждани, живеещи в районите, където са изградени такива центрове, МВР е осигурило засилено полицейско присъствие, допълва Стоянов.
 

/ЛРМ/



Източник БТА