Румънски гости представят свои филми и копродукции на „София филм фест“

0
66



Румънски гости представят свои филми и копродукции на „София филм фест“, съобщават от „Арт фест“

С номинация за „Златен леопард“ и специалната награда на журито в Локарно, най-новият филм на Раду Жуде – „Не очаквай твърде много от края на света“, бе отличен и на  фестивалите в Лисабон, Хихон, Монклер, Чикаго. Копродукцията между Румъния, Люксембург, Франция и Хърватия е сатира на съвременния свят, който поставя печалбата над човечността. Продуцентката Ада Соломон, която е в основата на много филми и проекти в румънското кино през последните над 20 години, ще представи новата творба на Жуде на 21 март в културен център „Г8“.

„Свобода“ на Тудор Джурджу (Румъния, Унгария) пренася зрителите в хаотичните дни на революцията от декември 1989 година, която сваля комунистическия режим. Трансилванският град Сибиу става арена на кървава конфронтация между войници, полицаи, цивилни протестиращи и представители на тайната полиция. Ситуацията ескалира до такава степен, че армията хвърля в празен плувен басейн стотици затворници, обвинени в тероризъм. Прожекцията, на която филмът от балканския конкурс на фестивала ще бъде представен лично от неговия сценарист и режисьор, е на 22 март в „Г8“. 

Участвал като проект в платформата Cinelink на фестивала в Сараево, „Предупреждението“ на румънския режисьор Ади Войку е копродукция между Румъния и България. Продуцент от българска страна е Катя Тричкова, а зад камерата е операторът Крум Родригес, който получи престижна номинация за уменията си от Американското дружество на кинооператорите. Филмът на Войку пресъздава ужаса, който изпитва един визуален артист, арестуван изневиделица,  докато снима улични протести и принуждаван да даде фалшиви показания.

Ади Войку, който е и сценарист на своя пълнометражен дебют, завършва визуални изкуства и кино в Букурещ, а неговият късометражен филм „Последното пътуване до крайбрежието“ е представян в Седмица на критиката, в Кан (2019) и печели награди в Сараево и Рио де Жанейро. Филмът от международната конкурсна програма ще бъде представен от неговия автор на 19 март в „Одеон“.

Румънската режисьорка Анна-Мария Команеску е автор на четири късометражни филма, като последният от тях – „Мъртвата котка“, участва в програмата на фестивала в Солун миналата година. Пълнометражният дебют на Команеску е „Хориа“, копродукция между Румъния, България и Сърбия. Едноименният главен герой е буен тийнейджър, който поема на пътешествие със стария мотор „Мобра“ на баща си, на среща с любимата си. По пътя към Хориа се присъединява привлекателната и предизвикателна 13-годишна Стела, и изненадващо, и за двамата, те се сприятеляват. Филмът на Команеску участва в международния конкурс на 28-ия СФФ и ще бъде представен от неговата авторка на 22 март в „Одеон“.

Както писа БТА, филмът „2020“ (MMXX), копродукция между Румъния, Молдова и Франция, ще бъде представен от режисьора Кристи Пую и от продуцента и негова съпруга Анка Пую на 23 март в кино „Люмиер“. 

/ДД



Източник БТА