Антон Дончев: Стойте изправени! Нашето време се опитва да наведе човека и да му промени стойката

0
2014

Благодарение на Вазов ние притежаваме мерки за нашето родолюбие, за нашата издържливост, за наша любов към Отечеството. Това е мярката на изправения човек.

Това заяви акад. Антон Дончев в Сопот по време на тържествата в чест на 169 години от рождението на Патриарха на българската литуратура.

В присъствието на кмета на града Деян Дойнов, на председателя на Общинския съвет Марияна Кацарова, на акад. Констанин Косев, на проф. Боян Биолчев, на издателя Иван Гранитски, на учиници и граждани на града, авторът на “Време разделно” подчерта:

“Казват, че 7-8 милиарда години природата се е мъчила да накара животното, което стъпва на четири крака, да се изправи на два.

Какво е това чудо – наведеш се наляво, наведеш се надясно, колко да се наведеш, как да се изправиш? Докато накрая човекът се е изправил.

Изправил се е Вазов. Неговата мярка, неговото изправено чело, неговата стойка, неговите думи звучат още по-силно и още по-страшно в нашето време, което се опитва да наведе човека и да му промени стойката. Ние, не само в България, в целия свят, започваме да се стремим към някаква стойка, която аз наричам горилска. Вгледайте в една горила – широките плещи, късите крака, наведена напред, и главата с чело към земята… Чуйте им говора! Горилите се бият по гърдите, за да покажат какви гръдни кошове имат, какви плещи имат нагоре.”

И продължи: “Погледнете как световните лидери в момента се бият по гърдите и гърмят: И това можем и това имаме и ракети, и подводници имаме, всичко… И ние всички се навеждаме, навеждаме… И тогава чуваме думите на Вазов: Стойте изправени, толкова години човечеството се мъчеше да се изправи!

Ние се изправихм, изправихме се по времето, когато на гърба ни стояха товари с камъни. В едно страшно време се изправихме, но се изправихме, а вие днес се навеждате.
Вазов научи българите да стоят изправени. Той ще продължава да ги учи – как се люби Отечество, как се умира за Отечество. Как се прославят тия който са умрели за Отечеството!

Бог да благослови Иван Вазов!

Да благослови генералите – Владимир и Георги Вазови, да благослови Кирил и Борис Вазови, и великата баба Съба!”

http://epicenter.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST