АКТРИСА ОТ ХОЛИВУД ПРАВИ ДОМАШНИ КОЗУНАЦИ В ДОБРИЧ

0
4563

 

Тя е Мариета Милева и е само на 25 години. Тя е красива, талантлива, много амбициозна и целеустремена. Тя е родена в Добрич. На 19 години заминава за САЩ, за да осъществи мечтата си да стане актриса. Завършва Нюйоркската Филмова Академия в Лос Анджелис. Има участия в епизод на хитовия сериал “Легенди”, в късометражния филм “Пари за мляко”, играе главна роля в “Проектът на Антъни Коен”, завъртян по кината в САЩ, Канада и Южна Америка, снима се за рекламна кампания на известна марка. В САЩ е със специален статут на популярна личност в изкуството.

Сега Мариета е отново в Добрич. Изоставила е филмовата кариера в Холивуд, за да управлява домашна пекарна.

Защо се върна, питам красивата млада жена. „Защото се влюбих истински. Само този, който е бил влюбен толкова силно, само той ще ме разбере“, отговаря Мариета. А ТОЙ е Цонко Павлов. Дълго време е живял в Англия. Любовта обаче се намесва и двамата се връщат в родния Добрич.

„Пекарната е семейна. Създадохме я точно преди 1 година. Вдъхновението за нея дойде от една италианска пекарна в Милано, където двамата с Цонко ходим много често. Започнахме да проучваме  какво да предложим. Посетих много симпозиуми по хранително-вкусовата промишленост и в България, и навън. В крайна сметка се спряхме на една концепция. Концепция тип френско-италианска пекарна“, разказва Мариета.

Въпреки желанието на младите хора да наложат нестандартното, оказва се, че клиентите търсят класическите закуски. „В момента сме 50 на 50 – тоест това, което българинът е свикнал да закусва, и в същото време вкарваме нашите любими френски кроасани, козунаци, замесени с масло и ябълковия пай с млечен карамел“, казва Мариета.

В навечерието на Великден домашната пекарна предлага голямо разнообразие от домашни козунаци – козунак, замесен със 100 процента висок клас масло; тази година се предлага серия луксозни козунаци с цели бадеми и портокалови кори.„Нека масовото да го има навсякъде, но ние искаме да има и нещо луксозно“, държи на своето красавицата.

Само един вид козунак се меси с тестомесачка, всички останали се правят ръчно. Цените за 400 грама варират от 3 до 6 лева. Записванията за козунаци са в пълна пара. Пекарната ще работи на 26, 27 и 28 април, за да удовлетвори всички желаещи да сложат на трапезата си топъл Великденски козунак.

„Не пестим от качеството. И двамата с приятеля ми се храним здравословно. На принципа сме: ако ще е калорично, поне да е качествено. Бягаме от всичко, което е тип пакетаж. Затова искаме бутикова пекарна, затова и я кръстихме „домашна пекарна“. Стараем се да предлагаме продукти, максимално доближени до домашния вкус“, обяснява младата жена.

Не на последно място Мариета поставя отношението към клиента. „Нещото, което ми прави впечатление, за разлика от Америка – не че искам да правя съпоставка, но тук, където и да отидеш – било то в институция, в банка, в магазин – от най-ниско ниво до най-високо, където влезеш, навсякъде хората са сърдити, все те гледат с нежелание. За една година сменихме доста персонал, докато попаднем на тези невероятни момичета – слънчеви и усмихнати. Тук непрекъснато се чува смях. За мен това е много важно – за мен отношението към клиента е 50 процента, другите 50 процента са качество. Колкото и високо качество да предлагаш, ако не си приветлив, все едно, нищо не правиш“, твърди Мариета.

Създаването на бутиковата пекарна не става лесно. Логото е ръчно рисувано от приятел. Двамата собственици сами боядисват фасадата на сградата. „Костваше ни страшно много труд, но вложихме сърцата си“, връща лентата Мариета и признава, че в началото било доста трудно. „Идват хората, виждат цените и казват: скъпо ни е. Добре де, ама то математически е невъзможно да е евтино. Не може да искаш високо качество на ниска цена. Давам един пример: навсякъде в България хлябът се произвежда с фуражна пшеница. Ние държим на продуктите – пшеницата трябва да е чиста, като в Италия. За съжаление, много е трудно да успеем да накараме хората да повярват в качеството и че в качеството има цена. Хората се сърдят, аз искам да им обясня, те пак се сърдят“, казва Мариета. Хлябът в пекарната е домашен, ръчно месен с квас – три вида. Предлага се и истински селски хляб.

Ледът обаче постепенно се стопява и хората започнали да свикват с качеството. Според Мариета, съотношението към момента е 50 на 50. Има възрастни хора, всички знаем какви са им доходите  Възрастен мъж й споделил следното: „Предпочитам да си купя 1 качествен хляб, отколкото след две години да дам пари за лекарства“.

Постепенно пекарната се сдобива с редовни и постоянни клиенти. Самата Мариета обича да подарява комплименти. Клиентите й отвръщат подобаващо. Идват с малки подаръчета и непрекъснато повтарят, че много харесват обслужването, усмихнатите момичета зад щанда и продуктите ни.„Аз съм щастлива и спокойна и това е по-важното“, казва младата жена. НДТ