СПРЯХА ПРАВАТА НА НАЙ-ДОБРИЯ СПОРТИСТ НА ДОБРИЧ ЗА 2020 ГОДИНА

Нов допинг скандал се заформя с български щангист. Националът ни в категория до 81 кг Юндер Бейтула  – най-добрият спортист на Добрич за 2020 година, е с временно спрени състезателни права, а страната е заплашена да изгуби една от квотите си за Олимпийските игри в Токио през лятото.

От Международната федерация по вдигане на тежести са докладвали за нарушения от страна на Юндер Бейтула при опит да му бъде взета допинг проба. Става въпрос за инцидент от 29 декември миналата година, когато при извънсъстезателен допинг контрол Бейтула първо посочил грешно местонахождение, а после, когато бил намерен, отказал да даде проба. Спортистът е информиран за случая и временно е със спрени права до разрешаване на въпроса.

Според националния треньор Иван Иванов има административно разминаване. “Получихме писмото от IWF. Много неприятна новина. Имало е някакво разминаване между Бейтула и дошлите служители на ITA. Ще се опитаме да изясним всичко и да защитим нашия щангист. Трябва да предоставим становище до 30 юни, след което евентуално случаят ще се решава. Надяваме се на положителна развръзка”, коментира Иван Иванов.

Ако Бейтула бъде санкциониран, то това ще бъде второ наказание за него. Веднъж вече той бе със спрени права за период от две години заради наличие на забранени анаболни стероиди в пробата му. Ситуацията с щангиста поставя под риск броя на квотите на България за Олимпийските игри в Токио. България има право да изпрати двама щангисти на Игрите, като федерацията избра това да бъдат Божидар Андреев и Христо Христов.

ФУТБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАПОЧНАХА ПРЕДСЕЗОННАТА СИ ПОДГОТОВКА

Отборът на Добруджа започна предсезонната си подготовка. Новият старши треньор Радослав Боянов изведе 18 футболисти за първата тренировка на стадион „Дружба”. Сред тях бяха четиримата нови в състава – вратарите Слави Петров и Христо Ковачев, които за последно са носили екипите съответно в Рилски спортист и Ямбол, и защитниците Петко Цанков и Иван Пенев, идващи от Локомотив (Горна Оряховица). С първия тим ще тренират и четирима юноши на клуба – Николай Андреев, Цветан Цветанов, Георги Минчев и Симеон Енев.

От щаба на „жълто-зелените” потвърдиха, че по време на лятната си подготовка отборът ще изиграе пет контроли. Първата ще е на 26 юни със Созопол, а втората – на 3 юли с новака в Първа лига Пирин (Благоевград). На 10 юли момчетата на Радослав Боянов ще играят с юношеския състав на Черно море до 19 години, а на 14 юли – с първия тим на „моряците”. В петата си проверка – на 17 юли, добруджанци ще срещнат дублиращия тим на шампиона Лудогорец.

БЕЙЗБОЛЪТ С ДЕБЮТ НА ОЛИМПИЙСКИЯ ФЕСТИВАЛ В АЛБЕНА

Бъдещите спортни звезди на България се събраха на Олимпийския фестивал на БОК в Албена. Над 480 са участниците в 14-ото издание, те се състезават в 8 спорта плюс един демонстративен. Надпреварите са на отлично подготвените спортни терени и игрища в курорта, който преди две години стана първият в историята, удостоен от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europa) с титлата „Европейски курорт на спорта“.

На тържественото откриване генералният секретар на БОК Белчо Горанов поздрави участниците и им пожела успех. „Радостно е да виждаме толкова участници в 14-ото издание на фестивала. Сред вас със сигурност има бъдещи олимпийски медалисти на България, но през тези дни най-важното е да се насладите на срещите със своите връстници и да победите самите себе си“, каза Горанов.

На церемонията присъстваха още Христо Пенев – директор „Екплоатация“ на Албена АД, Стефан Китов – президент на Българската федерция по тенис на маса, Росен Добрев – президент на Българската федерация по хандбал и др. Всички те поздравиха участниците и им пожелаха успех. Белчо Горанов връчи специални плакети на Денис Тахиров и Десислава Календжиева за заслуги в организирането на олимпийския фестивал в Албена през годините. Церемонията завърши с атрактивните изпълнения на фолклорен ансамбъл „Добруджа“.

Веднага след това се състояха демонстрациите на бейзбола, който прави своя дебют на олимпийския фестивал. Представена бе уличната версия „Бейзбол 5“. Под вещите наставления лично на президента на Българската федерация Юри Алкалай участниците във фестивала получиха първи уроци и направиха начални стъпки в така популярния по цялата планета спорт, който идния месец в Токио се завръща в олимпийската програма. Десет национални състезатели от София и Дупница направиха показно, посрещнато с огромен интерес.

Наред с това състезания се организират в спортовете бадминтон, баскетбол 3х3, лека атлетика, плажен волейбол, плажна борба, плуване, футбол и тенис на маса. Много силно стартираха турнирите по плажна борба и плажен волейбол. Във волейбола отново с интерес се очакват изявите на асовете от прочутата варненска школа, както и включването на изключително активните през  последните години представители на ПГ „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот. Със сигурност отново футболът ще предизвика силни емоции и ще бъде сред най-атрактивните надпревари. В атлетическия крос стартират бегачи от София, Шумен, Варна, Русе, Добрич и др. При баскетболистите са записани тимове от столицата, Генерал Тошево, Каварна, Русе, Добрич, Варна и др. Класен се очертава и турнирът по тенис на маса, който ще бъде квалификационен за следващите по-важни изпитания в календара на федерацията, сред които са предстоящите само седмица по-късно също в Албена Балкански игри за младежи и девойки.

По традиция фестивалът на БОК е под мотото “Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти. sportal.bg

БЪЛГАРИЯ С ОСМА ЗАГУБА В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ

Волейболистите от националния отбор на България допуснаха 8-а загуба в турнира на Лигата на нациите. Възпитаниците на Силвано Пранди изиграха само един силен гейм и логично загубиха от Аржентина с 1:3 (20:25, 25:16, 18:25, 18:25) в мач от 10-ия кръг в Римини (Италия).

Волейболистите на Аржентина поведоха с 8:7 при първото техническо прекъсване. ” Гаучосите” поведоха с 4 точки при 13:9. Мартин Атанасов се появи в игра след дълго отсъствие. Той би сервис в аут и Аржентина поведе с 16:12 при второто техническо прекъсване. Единичен блок на Стефан Чавдаров и 15:18. Силвано Пранди взе прекъсване за България при 17:22. Аржентинците спечелиха първата част с 25:20.

Ас на Мартин Атанасов изведе България напред с 4:1 в началото на втората част. Двоен български блок и 5:1 за родните национали. Светослав Иванов игра с блокадата за 7:3. Георги Сеганов атакува втората топка и България поведе с 8:4 при първото техническо прекъсване. Блокаут на Мартин Атанасов и 10:7 за България. Мощна атака на Мартин Атанасов по диагонала от зона 4 и 14:8. Контра атака на Стефан Чавдаров даде аванс на България от 7 точки при второто техническо прекъсване – 16:9. Николай Колев атакува успешно в центъра за 22:13. Стефан Чавдаров също атакува през центъра за 23:13. Радослав Парапунов атакува мощно и България спечели втората част с 25:16.

Българските волейболисти поведоха с 3 точки при първото техническо прекъсване – 8:5. Факундо Конте и компания съумяха да изравнят при 8:8 след ас на Есикиел Паласиос. Силвано Пранди взе прекъсване за България. Националите поведоха отново при 11:10. “Гаучосите” изравниха при 13:13, след това успяха да дръпнат с 4 точки при 19:15. В крайна сметка Лучано Де Чеко и компания спечелиха третата част с 25:18.

Бруно Лима даде преднина на Аржентина с 6:4 в началото на четвъртата част. Възпитаниците на Марсело Мендес дръпнаха с 11:6. Второто техническо прекъсване дойде при 16:13 за аржентинците. Южноамериканците увеличиха преднината си при 21:17 и приключиха двубоя при 25:18 след по-силна игра в нападение.

Най-резултатен за България беше Мартин Атанасов с 14 точки, а Радослав Парапунов се отличи с 13 точки.

България остава с две победи и 8 поражения до момента. Днес “трикольорите” ще играят със състава на Сърбия.

ФУТБОЛНАТА ЗВЕЗДА КЛАРЪНС СЕЕДОРФ ПРИСТИГА В БЪЛГАРИЯ ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛЕН „МАЧ НА ЛЕГЕНДИТЕ“

Първият футболист в света, който печели Шампионска лига с три различни отбора (1995 г. с Аякс, 1998 г. с Реал (Мадрид) и 2003 и 2007 г. с Милан) – Кларънс Сеедорф, пристига в България. Той е считан за един от най-добрите полузащитници от своето поколение.

Сеедорф е специален гост в България по покана на Асоциация „Докосни дъгата“ в сътрудничество със Спортен комплекс „Камчия“, и пристига с благотворителна цел. Той ще се срещне с деца и млади хора с диабет Тип 1, за да им сподели опита си по пътя към спортните постижения.

В България звездата на нидерландския футбол ще обяви инициативата „Мач на легендите“, който Асоциацията в партньорство с Комплекс „Камчия“ организира. В него за участие са поканени футболни звезди от близкото минало като Луиш Фиго, Патрик Клуиверт, Ерик Абидал, Роберто Карлош, Кафу и др. Целта на мача е чрез спортната среща с участието на популярните лица – идоли на няколко поколения футболни фенове, да се организира мащабна кампания в подкрепа на децата, страдащи от диабет Тип 1. Основният й фокус е да изградят у децата и младежите здравословни хранителни навици, следвайки примера на героите от футбола.

„Мачът на легендите“ ще е с участието и на петима млади български футболисти, селектирани лично от лицата на Асоциацията, както и от селекционера на младежкия национален отбор по футбол Александър Димитров. Регламентът на спортната среща ще бъде обявен на специална пресконференция.

ПОРТУГАЛИЯ УДАРИ УНГАРИЯ В КРАЯ, РОНАЛДО СЧУПИ ОЩЕ РЕКОРДИ

Португалия започна по отличен начин защитата на европейската си титла. “Мореплавателите” постигнаха убедителна победа с 3:0 при гостуването си на Унгария в първия мач от група F на Евро 2020, който се изигра пред около 60 хиляди зрители. Рафаел Герейро (84′) откри резултата, а суперзвездата Кристиано Роналдо (87′ – дузпа, 90+2′) отбеляза останалите две попадения в мача, с които стана еднолично голмайстор номер 1 в историята на европейските първенства. Това той постигна в рекордния си 39-и мач на подобен турнир, превръщайки се в първия играч, участвал в пет издания на състезанието.

В 5-ата минута Жота реши да не подаде на непокрития Роналдо, като вместо това стреля отдалече и ударът му беше избит в корнер. В 9-ата той отправи нов шут, който се оказа неточен. В 19-ата Кристиано излезе сам срещу Гулачи, като изстрелът му беше отразен, но и без това нападателят беше в засада. В 27-ата той изведе Силва в наказателното поле, но Вили Орбан успя да предотврати шут. Минута по-късно крилото на Манчестър Сити направи пропуск, а малко след това центрира към Роналдо, чийто удар с глава излезе в аут. В 40-ата Жота стреля от чудесна позиция, но Гулачи се справи с неговия шут. В 43-ата Роналдо беше намерен непосредствено пред вратата, но вместо той да се разпише, неговият удар се оказа неточен.

В 47-ата минута Пепе стреля с глава след центриране от корнер, но Гулачи съумя да избие удара му. В 50-ата Адам Салай пробва шут от голямо разстояние, като с това не затрудни Патрисио. В 62-ата Бруно Фернандеш игра с глава, но ударът му се оказа твърде слаб и завърши в ръцете на Гулачи. В 75-ата Роналдо имаше претенции за дузпа за игра с ръка на Атила Фиола, но съдията отказа да посочи бялата точка. Гостите най-после стигнаха до търсения гол в 84-ата минута, когато Герейро стреля, топката рикошира в крака на Орбан и влезе във вратата на Гулачи за 1:0 в тяхна полза. Само две минути по-късно именно Орбан фаулира резервата Рафа Силва, с което “мореплавателите” си спечелиха дузпа. С изпълнението се зае Роналдо, който вкара своя 10-и гол на европейско първенство. Нападателят обаче не чака дълго за 11-ото си попадение, тъй като още в добавеното време той заобиколи вратаря и се разписа за втори път в мача за крайното 3:0 в полза на своя тим. Роналдо постигна рекордната си 12-а победа на европейско първенство, като също така със своите 36 години и 103 дни стана най-възрастният играч с два гола в турнира, подобрявайки постижението на Андрий Шевченко (35 години и 256 дни) от Евро 2012.

Така Португалия поведе в класирането в група F с първите си три точки в турнира, а Унгария остана без актив.

ЖИРУ Е ПРИЕЛ ОФЕРТАТА НА МИЛАН

Нападателят на Челси Оливие Жиру е приел офертата на Милан за двугодишен договор със заплата от 5 млн. евро на сезон, съобщава Джанлука Ди Марцио. Сега агентите на 34-годишния играч работят върху това да го освободят от договора му с Челси, тъй като “росонерите” нямат намерение да плащат трансферна сума за него. Смята се, че лондончани са обещали на френския национал да го освободят, ако той премине в чуждестранен клуб, въпреки че наскоро обявиха, че са му удължили контракта с още една година.

Междувременно Милан все още не са се споразумяли с Бреша за привличането на Сандро Тонали, твърдят италианските медии. Опцията за закупуване в сделката между двата клуба изтича днес. Според нея “Дявола” трябва да плати 15 млн. евро, за да задържи халфа за постоянно, след като даде 10 млн. евро за наема, а още 10 млн. евро бяха предвидени като бонуси. Предполага се, че “росонерите” били готови да пратят нападателя Джакомо Олзер в Бреша, за да намалят общата сума с 10 млн. евро, но те се надявали отстъпката да е още по-голяма. Също така се очаква много скоро клубът да продаде левия бек Диего Лаксалт на Динамо (Москва) за 4 млн. евро.

КРИСТИАНО ВЕЧЕ ИМАЛ ОФЕРТА ОТ МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД

Кристиано Роналдо е получил предложение от бившия си клуб Манчестър Юнайтед. Офертата е за 17 милиона паунда годишно, като при сделка с Ювентус Пол Погба може да поеме в обратната посока срещу съответното доплащане. Според “Гадзета дело Спорт” първото желание на португалеца обаче е да премине в Пари Сен Жермен. Френският клуб все още не е отправил конкретно предложение към нападателя на “бинаконерите”, защото изчаква да види какво ще се случи с Килиан Мбапе. Ако французинът премине в Реал (Мадрид) след края на Евро 2020, то веднага парижани ще привлекат Роналдо на негово място.

В момента петкратният носител на “Златна топка” получава по около 27 милиона паунда. Той вярва, че в ПСЖ би прибирал възнаграждение, което е близко до тази сума. В противен случай може да приеме офертата на Юнайтед, но ще трябва да намали значително заплатата си.

Новият треньор на Ювентус Мак Алегри е по-склонен да се раздели с Роналдо, като желанието му е да привлече нападателя на Манчестър Сити Габриел Жезус и да продължи процеса по обновяване на състава.