Членове на Българския туристически съюз инициират национална гражданска кампания във връзка с туристическите обекти в страната

0
64



Подемаме национална кампания във връзка със защита на туристически обекти в България, каза пред журналисти председателят на Българския туристически съюз (БТС) Венцислав Венев, преди началото на събрание, инициирано от Туристическо дружество „Айгидик“ в Благоевград.

Повод за събранието е предприетата от Дирекция „Национален парк Рила“ процедура за обявяване на конкурс за възлагане извършване на туристически дейности и услуги в хижа „Македония“, парков участък „Благоевград“, към Национален парк „Рила“. 

Изграждането на хижата започва през 1933 г. от туристи, за да обслужва високопланинския туризъм в България. През цялото това време е била под патримониума на БТС и ТД „Айгидик“, има запазени документи в нашата архива и през 2016 г., по неясно какви подбуди в областната управа този обект се деактува като собственост на държавата, каза Венцислав Венев. 

Исканията на БТС са да се преустанови практиката в страната да се отдават обекти, които са били собственост на съюза и туристическите дружества, и да се раздават на частни фирми, посочи председателят на туристическия съюз и допълни, че има множество примери за това. 

В хижа „Македония“ през последните три години са вложени 180 хиляди лева за ремонт, поддръжка и оборудване, посочи Венев и допълни, че интерес към съседната хижа „Чакалица“ няма. В своя позиция от ТД „Айгидик“ посочват, че обектът има богата туристическа история и е средище на активна туристическа дейност, а и самата хижа е част от международен туристически маршрут Е4 (Карпатите – Пелопонес) и е без възможна друга алтернатива за съществуване на маршрута. 

„Нямаме намерение да даваме владението на хижата, тя е строена 1933 г. от туристи и тя ще остане за туристите, в това сме убедени, защото документите и историческите факти потвърждават това нещо, ние имаме доста солидна документация в архива на БТС как е стопанисвана, как е придобита и какво се е случило с хижа „Македония“ през годините“, каза още председателят на БТС.

Пред БТА директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов обясни, че следват законова процедура по Правилника за условията и реда за управлението, възлагането на дейностите по поддържане и възстановяване, възлагането на туристически дейности, охраната и контрола в горите, земите и водните площи в защитените територии – изключителна държавна собственост, и посочи, че това е единственият законов вариант за момента. 

През 2014 и 2015 г., когато се извършваше процесът по актуализация на Плана за управление, се проведе и процедура по установяване на типовете собственост на сградите на територията на парка, в това число и хижите, посочи Андонов. Проверката установява, че при хижите „Македония“ и „Чакалица“ няма акт за собственост. От гледна точка да запазим статута на хижата и тя да продължи да функционира такава, каквото е, да не бъде взета от някой частен интерес, предприехме действия за актуването ѝ през областната управа, поясни директорът на Дирекция „Национален парк Рила“. В момента хижите са собственост на държавата, което гарантира, че не може да се извърши промяна на предназначението. 

Търгът е обявен публично, но в него има поставени условия за опит в управление и стопанисване на такъв тип високопланински обекти, опит с работа с групи, с туристи, с деца, образователни дейности и други, каза още Андонов. По думите му хижата се стопанисва добре от туристическото дружество „Айгидик“, което към момента отговаря за това.

За участие в днешното събрание се регистрираха повече от 180 човека, обяви Васил Николов – член на Управителния съвет на БТС. Присъстващите гласуваха за подемане на две национални граждански инициативи с искане за законодателни промени, с които да бъдат отправени предложение до Министерския съвет и до Народното събрание. 



Източник БТА