МВФ пак предлага да вдигаме данъци. Асен Василев: Не ги пипаме (Обзор)

0
66


Бойко Борисов обаче притеснен, че ако не го направим, няма да може да вземаме заеми

МВФ отново препоръча на България да премахне плоския данък върху доходите, да отпадне таванът на осигурителния доход и да се върне ДДС на 20% за всички без изключения.

Според Жан-Франсоа Дофен – представител на фонда за България, ниската плоска данъчна ставка вече е изиграла своята роля и сега е пречка за адекватни инвестиции в хора и инфраструктура. Затова една от препоръките ни ще е да се въведе прогресивна скала върху доходите на физическите лица. Ще препоръчаме да се подобри контролът на НАП върху големите данъкоплатци, заяви Дофен пред депутатите от бюджетната комисия.

На това финансовият минисър Асен Василев отвърна, че правителстото няма намерение да вдига данъците. ДДС е върнат на 20-процентната ставка с изключение на сектора на ресторантьорите, каза Василев. И припомни, че МВФ говори за вдигане на данъците у нас в последните 20 години.

Препоръките на фонда обаче се видяха на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов притеснителни. Българите да се готвят за вдигане на данъците, каза той в Пловдив.

Тежко на следващия министър на финансите, министър-председател и парламент, които трябва да гласуват това, което през главата ни се случи. Принципът работиш много – плащаш много, нищо не правиш – получаваш помощи и дарения, е типичен за социализма. След тези препоръки няма да можем да удържим намалени данъци, защото ако не го гласуваме,

няма да може да взимаме заеми,

обясни лидерът на ГЕРБ. Според него се стигнало дотук заради масово раздаване на пари. За да си готин, да си добър, да си френдли, сега всички ще извадим от джобовете и ще платим скъпо за това, допълни Бойко Борисов.

Всъщност МВФ дава препоръки България да вдига данъци поне от 5 години. Още през 2020 г., когато на власт бе ГЕРБ, от фонда излязоха с подобно предложение – да се махне плоският данък, да се вдигне осигурителният праг, да се повишат имуществените налози. Тогава финансов министър бе Владислав Горанов. И той като Асен Василев увери, че прекрояване на данъчната система до края на мандата на ГЕРБ няма да има.

 А намалената ставка по ДДС за ресторантите остана в бюджета за тази година по предложение на ГЕРБ-СДС.

По повод тревогата на Борисов, че България няма да може да взема заеми, ако не се вдигнат данъците, последната емисия дълг на международните пазари бе пласирана в края на миналата година при сегашните ставки на облагане. Страната ни взе 2 млрд. евро, а заявките за покупки бяха три пъти повече от предлаганите облигации.

Ако лидерът на ГЕРБ е имал предвид възможността да се ползва финансиране от МВФ, то

България не е вземала заем от фонда от края на 90-те години,

когато бе във финансова криза. А и МВФ подкрепя само държави с големи проблеми, които не могат да намерят финансиране на международните пазари, коментираха финансисти.

Инфлацията у нас пада доста бързо, за януари и февруари е под референтната стойност за еврозоната. Това каза още министър Асен Василев по време на конференция в София за приемане на еврото.

България не е покрила единствено този критерий. Финансовият министър отбеляза, че през юни, когато ще дойде конвергентният доклад на ЕК и ЕЦБ, ще е ясно дали страната ни ще въведе еврото на 1 януари 2025 г. Ако до лятото не е покрила изискването за инфлацията, ще има втори шанс през септември с допълнителен доклад.

Ако цените се задържат в рамките на следващите два месеца, България има реален шанс да въведе еврото на 1 януари 2025 г. За да влезе страната ни в еврозоната, се изисква инфлацията да не надвишава с повече от 1,5% тази в трите държави в ЕС с най-ниско ниво. В момента такива са пет – Дания, Италия, Латвия, Литва и Финландия, където годишната е от 0,9 до 1,1%. Това означава, че у нас тя трябва да падне до 2,5%. Данните на НСИ показват, че годишната инфлация в България е паднала от 4,7% в края на декември до 3,3% сега, което е най-ниското ниво от 2021 г. Ако този темп на намаление се задържи, то

през май страната ни вече ще покрива и последния критерий

С еврото България ще участва в това да контролира, да използва и да работи в една световно призната валута, посочи Асен Василев.





Източник 24часа