Фердинанд пристига с Царски влак, търновци ще могат да се повозят в парната композиция

0
484

 

Княз Фердинанд отново ще бъде посрещнат на търновската жп гара Трапезица, където ще бъде провъзгласен за цар и ще прочете Манифеста за обявяването на Независимостта на България. Всичко това ще се случи по време на възстановка на историческото събитие, която ще пресъздадат актьори от Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов“ във Велико Търново и доброволци от Национално дружество “Традиция“, предаде кореспондент на “Фокус”. Проявата е част от тазгодишните Европейските дни на културното наследство.

Възстановката ще се случи на 23 септември, като князът ще пристигне на гарата с Царския влак “Корона Експрес“ в 9:30 часа. В ролята на Фердинанд ще се превъплати Милен Иванов, Иван Митев ще влезе в образа на министър-председателя Александър Малинов. Детелин Кандев ще е Христо Славейков, председател на Народното събрание, Виктор Терзийски ще изиграе Стефан Чапрашиков – секретаря на Фердинанд, Кирил Милушев ще е Морис Палеолог – посланик на Франция, Иван Евстатиев ще представи кмета на града, в началник на гарата ще се преобрази Стефан Методиев, писар ще е Георги Тодоров, а водещ – Антони Цонев.

Освен това БДЖ и Община Велико Търново са организирали пътуване с влака с парен локомотив, в което може да се включи всеки любител на историята. Композицията ще потегли от Горна Оряховица в 09:13 часа на 23 септември с три вагона от състава на “Корона Експрес“ и три седящи вагона за желаещи да пътуват до Трявна. В 09:29 часа на спирка Трапезица ще се проведе историческа възстановка “Посрещане на княз Фердинанд I в Търново и обявяване на Независимостта на България“, като актьорския състав ще пътува във вагоните от “Корона Експрес“.

След тържествената церемония влакът ще престои в гара Велико Търново от 10:13 до 11:00 часа, след което ще продължи по маршрута си и ще пристигне в Трявна в 11:50 часа. В гара Трявна всички желаещи ще могат да разгледат царските вагони “Корона Експрес“, които ще бъдат част от атракционната композиция, а за пътуващите с влака ще има и достатъчно време да се разходят и разгледат запазената възрожденска архитектура на града, дом на популярната художествена школа по дърворезба и иконопис.

От гара Трявна парният локомотив ще отпътува с влака обратно към Горна Оряховица в 15:50 часа, където ще пристигне в 17:01 часа.

Цената на билета за пътуване в двете посоки Горна Оряховица – Трявна – Горна Оряховица е 40 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10-годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

Билети за този влак могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната, както и онлайн на https://bileti.bdz.bg/.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source