С възстановка в Казанлък ще бъде отбелязана 80-ата годишнина от откриването на Тракийската гробница

0
63



Със специален спектакъл през април ще бъде отбелязана 80-ата годишнина от откриването на Тракийската гробница в Казанлък, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Той ще възпроизведе сцените от най-добре запазените стенописи на античната живопис от ранноелинистическата епоха и се подготвя от Исторически музей “Искра” и групата за антични възстановки Cohors II Lucensium. 

В организацията участват и археолози от Регионалния исторически музей в Ямбол, а представлението ще се играе в пространството около Тракийската гробница в парк “Тюлбето”. “Сцените от Тракийската гробница са изключително важни, безценни на практика от научна гледна точка с това, че дават незаменима информация за бита , облеклото, храната, обичаите, начина на воюване, въоръжението на траките. Един извор на данни за цялата тракийска цивилизация “, казва директорът на ИМ ,,Искра“ д-р Момчил Маринов, цитиран от общинския пресцентър. Той допълва, че двете основни хипотези какво представлява най-известният стенопис в купола на гробницата са, че той пресъздава сватба или погребално угощение и преминаването на двойката – мъжа и жената, от живота към смъртта. По-популярната теза е, че е сватбен пир предвид изображенията, поднасянето на даровете, надбягванията с колесниците, посочва д-р Маринов.

Казанлъшката гробница е открита случайно на 19 април 1944 година от войници, които копаели окоп в североизточната част на града, напомнят от Община Казанлък. Завладени от любопитство, те я разбиват, за да влязат вътре, и веднага си дават сметка, че става въпрос за нещо значимо. Извикват археолог, който потвърждава, че това е паметник от ранноелинистическата епоха. 

Културният  паметник е включен в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 година. 

Както БТА съобщи, Казанлъшката тракийска гробница и могилите в Долината на тракийските царе край града са сред първите обекти, включени в “Атлас на недвижимите културни ценности в България”. Той е достъпен на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

През 90-те години на 20-и век археолозите преоткриват богатствата на Казанлъшката котловина и ѝ дават името „Долината на тракийските царе“. В района са открити повече от хиляда могилни некропола, а от 2005 година насам Община Казанлък посвещава последните дни на лятото на културата и изкуството на траките, като организира редица интересни събития за различна публика. В основата на празниците са не само многобройните археологически открития на тракийски гробници и храмове, но и ценни находки и свидетелства за тракийския начин на живот. Освен Казанлъшката тракийска гробница, която е под егидата на световното културно наследство на ЮНЕСКО, администрацията е осигурила финансиране на най-значимите некрополи на траките като „Голяма Косматка – гробницата на Севт III“, храмът в могила “Шушманец”, както и „Хелвеция“, „Грифони“ и “Оструша”. Предстои откриване и на новият туристически атракцион “Светът на траките”, който ще се явява своеобразен “портал” към Долината. 



Източник БТА