Червената огнена мравка, един от най-инвазивните видове в света, е открита в Европа за първи път, алармира ново проучване. Внесената на Стария континент мравка, която има научното наименование “Solenopsis invicta”, идва от Южна Америка, но през миналия век се е разпространила в голяма част от Съединените щати, Мексико, Карибите, Китай и Австралия.

Тези насекоми могат да бъдат агресивни, когато бъдат обезпокоени и причиняват болезнено ужилване, което е дразнещо за кожата и тежки алергични реакции. Тези мравки увреждат посевите и местните екосистеми.

Изследователите казаха, че са идентифицирали 88 гнезда на червени огнени мравки, разположени на 5 хектара близо до град Сиракуза в Сицилия, Италия.

“S. invicta е един от най-лошите инвазивни видове. Може да се разпространи тревожно бързо”, каза в изявление водещият автор на изследването Матиа Менчети, изследовател в Института по Еволюционна биология в Испания.

“Намирането на този вид в Италия беше голяма изненада, но знаехме, че този ден ще дойде”, заяви Менчети.

Колониите са открити в крайградски район на Сиракуза. Не става ясно как или пък кога огнените мравки са стигнали там. Учените зад изследването смятат, че насекомите трябва да са пристигнали през транзитен пункт с много хора, като пристанището на града например. Местните хора свидетелстват, че ужилванията от мравки са се увеличили от 2019 г. насам.

Проучването предполага, че вятърът може да е транспортирал летящите кралици на мравките от търговското пристанище. Генетичният им анализ разкрива, че те най-вероятно са се разпространили към Европа от Съединените щати или Китай, където “Solenopsis invicta” също е опасен инвазивен вид.

Мравките скоро могат да се разпространят из цяла Европа, предупредиха изследователите. В 7% от континента, включително големи градски зони като Барселона, Рим, Лондон и Париж, климатът е такъв, че е подходящ за вида, сочи изработен модел от авторите на изследването.

Изследването е публикувано в понеделник в научното списание “Current Biology” и цитирано от CNN. Инвазивните видове струват на света поне 423 милиарда долара всяка година, тъй като са катализатор за изчезването на растения и животни, застрашават продоволствената сигурност и могат да предизикат екологични катастрофи по целия свят, според доклад на ОНН, публикуван миналата седмица.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source