До няколко години във Варненското езеро ще се появи голям изкуствен остров за почивка и гнездене на водолюбиви птици. Конструкцията му ще бъде бетонна, а вътре ще се влагат драгажни маси. Плаващите платформи ще бъдат изградени от геотекстил и инертни материали по проект на Държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура”, съобщи за Радио Варна Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците.

Заради продължаващата урбанизация малко са местата, които са подходящи естествени местообитания на птици, а островите са подходящи са осигуряването им. Те се прилагат в Европа като доказана зелена инфраструктура за създаване на такива местообитания, допълни Илиев.

Изкуствените платформи за гнездене са ключови съоръжения, които доказано привличат за гнездене птиците и увеличават техните популации в определени зони. В България добър пример за това са влажните зони около Бургас, където има създадени няколко подобни гнездови местообитания.

Платформа за гнездене на птици вече е изградена в защитена местност “Ятата” край Белослав. Тази платформа е първа, трябва да направим още една, поясни Михаил Илиев.

Съоръженията са изградени от пластмасови понтонни елементи, върху които е поставена дървена конструкция, над която има инертни материали – пясък и камъчета, които са естествено гнездово местообитание за видовете, които специалистите искат да привлекат. Това са основно рибарки, съобщи Радио Варна.

След 1-2 месеца такива платформи ще бъдат изградени в района на Пристанище “Запад”. Съоръжения от този тип ще има и в района на Жп гара Повеляново, допълни Михаил Илиев.