Подобряват състоянието на понто-сармантските степи в района на Калиакра

0
400

Чрез закупуване на земи Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна ще подобрява природозащитното състояние на понто-сарматските степи в защитена зона “Комплекс Калиакра“. Общата стойност на проекта е 13,430 милиона лева, с които ще може да бъдат закупени до 500 имота до края на годината.

Общата площ на зоната е 2300 хектара в общините Шабла, Каварна и Балчик, определена е след проучвания със заповед на Министерството на околната среда и водите от 2017 година и актуализирана през 2021 година, уточниха експерти на първата разяснителна среща в Балчик пред собственици на парцели на територията.

Сега се открива възможност земите, покрити с това местообитание, да бъдат продадени на държавата. Допустими са незастроени имоти, които са частна собственост на физически и юридически лица; попадат изцяло в обхвата на защитена зона „Комплекс Калиакра“ и са с площ на покритие на природно местообитание понто-сарматски степи не по-малка от 95% от имота, обясни ръководителят на екипа по проекта Силвия Стоилова.

Срокът за подаване на заявления по образец от собствениците е от 22 май до 12 юни 2023 година. Освен нужната документация за собствеността, неразделна част е ценовото предложение на заявителя, коeто се представя в отделен плик с надпис „Ценово предложение“. След крайния срок инспекцията ще обяви списък на допуснатите заявления. Определени са оценители за всеки район, а изкупната цена при съгласие от двете страни ще бъде осреднената. Първият критерий за включване в списъка за изкупуване на земи е те да са 95 процента степи, следват цената и срока за подаване. Изкупуването ще зависи доколко цената е съобразена с пазарната и от достигането на предвидения ресурс по проекта. Всеки собственик ще може да си направи свое пазарно проучване, уточни Стоилова.

Не е изключен сценарият при инспектиране на земите от експертите някои собственици да бъдат санкционирани. За унищожаване на степи при установен нарушител глобата за физически лица е от 100 до 2000 лева, а за юридически – от 200 до 5000 лева, допълни главният юрисконсулт при РИОСВ  – Варна Диана Караиванова.

Основното питане на срещата в Балчик – цената. Георги Георгиев е собственик на парцел в землището на Божурец. Преди време е получил оферта за 35 евро на кв. м, сега е готов да се раздели имота си срещу 40 лева на квадрат. Не е разоравал степите и смята, че няма пречка да влезе в класирането за покупка на земята му.

Следващите разяснителни срещи ще са 16 и 17 май съответно в Каварна и Българево, а на 19 май в Шабла, от 10,30 часа. Очаква се по-голям интерес, тъй като на територията на двете общини са и по-големите площи, влизащи в защитената зона. В Балчик те са предимно в местност Тузлата.

Заявленията се подават в РИОСВ – Варна на място, по пощата или чрез куриер или по електронен път чрез електронен подпис. Подробности са обявени на сайта на РИОСВ – Варна.

За тези, които не успеят да се класират, ще има следваща възможност по новия програмен период.

Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна в Балчик

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ И ПРЕЗ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛА НИ: HTTPS://T.ME/NDT1EU