И тази година Каварна се включва в отбелязването на инициативата „Европейска нощ на музеите“. Тя се организира от Историческия музей и Община – Каварна. Интересни прояви от календара на музея привличат от началото на май посетителите. На 5 май в изложбените зали на „Хамама“ е открита самостоятелна изложба на Красимир Желев. Художникът представя на почитателите на изобразителното изкуство картини – живопис с пейзажи, натюрморти, портрети, интересни женски образи, картини от ежедневието.

Днес 13 май, събота, в 18.00 часа в залата за временни изложби на музея гостува изложба посветена на 15 години от откриването на античния храм в Балчик. „Храмът се определя като „откритието на века“ и представлява най-добре запазения елинистически храм на богинята Кибела на Балканския полуостров. В експозиционната зала на музея 10 постера с богат снимков материал и информация за археологическия обект и находките на открит терен, ще запознаят посетителите с интересните исторически факти. Историческия музей – Каварна представя допълнителни артефакти свързани с култа към Кибела и храмовото строителство.

Включването на „Храма на Кибела“ на Историческия музей от Балчик и артефактите на Кибела от Историческия музей – Каварна в „Нощ на музеите“ идва да покаже колко важна е грижата към този древен исторически обект, който е от национално значение.

„Европейска нощ на музеите“ в България започва да се отбелязва от началото на 2005 година.  https://bnr.bg/varna

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ И ПРЕЗ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛА НИ: HTTPS://T.ME/NDT1EU