“Английските интервюта” и “Българските интервюта” на Галин Люцканов

0
404
  • Галин Люцканов е от Балчик. Той е един от първите журналисти в България след промените през 1989 година. Работи за варненски ежедневници. От 2001 година живее в Лондон. 

Това е част от информацията на задната корица на “Английските интервюта”. В първата книга на Галин Люцканов са събрани разговорите, които той прави с редица известни личности от музиката, литературата, спорта.

Във втората книга – “Българските интервюта” са събрани разговорите на Галин Люцканов от периода му във варненските ежедневници. Преди дни двете издания бяха преиздадени заради изчерпване на първоначалните количества, като “Английските интервюта” са с разширено съдържание.

“Преди три години започнах да си подреждам архива в Лондон и се оказа, че има много интервюта. Тогава реших да ги събера на едно място, защото някои са четени, други – не са. Имах идея, че това ще представлява интерес за мнозина.”

Както и се оказва, защото първият тираж се разпродава много бързо.

“След това, когато бях в България, си прерових и българския архив. Това, което съм правил от 1990 до 2000 година във варненските вестници. Оказа се, че там са около 140 интервюта. Някои от тях не влязоха, защото книгата щеше да стане прекалено обемна. Не е било нещо планирано. Когато видях колко неща съм направил, реших да ги събера на едно място.”

По-интересната част, споделя Галин Люцканов, е да се подготви за самото интервю.

“Понякога подготовката отнема седмица. Зависи колко добре познавам човека, когото ще интервюирам. Понякога става много бързо. Няма рецепта.”

Част от личностите, които са оставили своите мисли в “Английските интервюта” и “Българските интервюта” на Галин Люцканов са Георги Черкелов, Ивет Лалова, Мартин Петров, Саманта Фокс, Милена Славова, Крис Картър и много други.

Мартин Николов / https://bnr.bg/varna

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ И ПРЕЗ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛА НИ: HTTPS://T.ME/NDT1EU