Първи Фестивал на добруджанския фолклор и етнография се провежда в село Царевец

0
316

За първи път в село Царевец, община Добричка, се провежда Фестивал на добруджанския фолклор и етнография. Фолклорната програма е изцяло от колективи от областите Добрич, Силистра, Варна. Над 35 състава и индивидуални изпълнители са подали заявки за участие. Някои от тях участват във всички прояви на фестивала.

“Сложихме началото на едно ново събитие – Фестивал на добруджанския фолклор и етнография в село Царевец. Едно събитие, което получава своята реализация в резултат на ползотворния диалог с Местната инициативна група – община Добричка. Много настроение, много усмивки. Памет за миналото ни, отговорност и надежда за бъдещето ни”, каза кметът на община Добричка Соня Георгиева, информира БТА.

Местните жители и гостите на празника имат възможност да опитат фермерски продукти от района и традиционни домашно приготвени ястия. В програмата са включени и дефилета на автентични народни носии, изложба на етнографски кътове от добруджанския край, както и представяне на различни обичаи от района.

Подредени са фотоизложбата „Добруджа в старите снимки“, фотоизложба за историята на НЧ „Просвета – 1940 г.“ от село Царевец, изложба на детски рисунки „Пейзажи от Добруджа“, казаха организаторите.

Паралелно с изпълненията на сцената има и конкурси за най-добре аранжиран етнографски кът, за детски рисунки на тема „Пейзажи от Добруджа“. За победителите са предвидени награди.

Участващите колективи имат възможност да покажат идентичност, традиции и автентичност от своя край.  https://bnr.bg/varna/

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ И ПРЕЗ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛА НИ: HTTPS://T.ME/NDT1EU