Латините имали една мъдрост, която и до днес важи като основен закон на избралите професия да приказват: „Мълчи или думите ти да бъдат по-красиви от мълчанието!”

Такъв е животът!

Преди минути завърши мачът по тенис от турнира Australian Open. Соченият за фаворит руснак Медведев победи с 3:1 сета младия и много талантлив португалец Боржеш. Не разбирам от този спорт, но е очевидно,че това момче е една от големите надежди в световния тенис.

Такъв е животът!

Думата ми обаче е за нашия коментатор на мача. Що му трябваше да намеси Китай, че помага на Медведев с изработената в тази държава мрежа на корта? Що не си мълча, че намеси и ръководството на Русия в този двубой, подчертавайки грубо, че руските тенисисти не трябвало да бъдат допускани до тенис турнирите, както не ги допускали на редица други спортове. Някои ще кажат, че Посолството му е написало тези думи, друг си е помислил, че управляващите България са му подсказали в слушалките на Евроспорт какво да каже.  Дали пък друг не си е помислил, че се е намесила от Брюксел Урсула фон дер Лайен и сега ще му изпрати парички за глупостта по личната му сметка?…

Глупости! Като коментираш такъв мач, коментирай го красиво, а не злобно и в немощ.

Такъв е животът!

Лично аз, а и мнозина мои приятели, които обичат спорта, не можем да приемем за безспорни успехи на определени спортисти на европейски и световни първенства, на олимпиади, в които е забранено да се явяват доказали се спортни величия. Някак сиви и нагласени ни се струват състезанията по лека атлетика, волейбол, биатлон, ски бягане, художествена гимнастика, бокс, гимнастика, фигурно пързаляне, вдигане на тежести и т.н., в които в момента е забранено на руски или беларуски спортисти да участват. Така сиви, безлични и неспортменски биха изглеждали състезанията по време на войните в Ирак, Либия, Сирия, Афганистан, Югославия и т.н., ако в тях не биха участвали спортисти на САЩ и други държави като Англия, Израел, Франция, Германия, Полша, Украйна, та дори и България.

Представяте ли си по такива причини в Австралия да не бъде допуснат да играе Джокович или жените от Беларус и Русия, китайски състезатели…

Боже, опази България от такива коментатори!

Лично на мен ми се иска да чуя задълбочени коментари за топящите се успехи в спорта на България. За постепенното унищожаване на спортните училища. Майка ми би казала: Дупце се иска за такива коментари, моето момче. Но тя вече не е жива и не е свидетел на купени или глупави коментари на „велики“ български журналисти по спортните ни телевизионни програми.

Такъв е животът!

И понеже пиша от родния си град Добрич, няма как да не изпитвам носталгия по забележителните ни някога успехи в бокса, леката атлетика, футбола, щангите, конния спорт, плуването, гимнастиката, тениса на маса…

И се радвам на проблясъците на „Алексия”, на Момчил /в шаха/, на медалисти в бойните спортове, във волейбола, хандбала, макар и с болката на някои спортисти, които са родени в Добрич, но играят за чужди клубове по бокс, лека атлетика, футбол…

Хайде стига толкова… То хора не останаха в Добрич, а на мен ми се реве за спортни величия.

Такъв е животът!

Наслаждавайте се на всички големи спортисти,  от която и държава да са те, защото това е много труд и лишения, голям талант и упоритост, майсторство и спортен дух. И справедлива подкрепа на публиката.

В живота на спортистите има и победи, и загуби, и изгреви, и залези… Както и при всеки човек. Най-, най-добрите оставят следи след себе си. И не им пука за преднамерените, глупавите или купени коментари.

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 

  1. ТАКЪВ Е ЖИВОТЪТ! ИСКАТ ДА НИ ОГРАНИЧАВАТ И В ИНТЕРНЕТ

 

  1. АГНЕТАТА МЪЛЧАТ, ПОЛИТИЦИТЕ ГИ ПАСАТ…
  2. ЗЕЛЕНЧУЦИ ОТГЛЕЖДАТ НАВСЯКЪДЕ, ДОРИ ПО БАЛКОНИТЕ. НО НАЙ-ВКУСНИТЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ГРАДИНАРИТЕ В ОДРИНЦИ
  3. КОГАТО САДИЗМЪТ СТАНЕ СЪДИЙСКО ШОУ…
  4. МАНДЖА С ГРОЗДЕ, MADE IN BULGARIA
  5. ЗАЩО Е ЗАБРАНЕНО НА ПАРТИИТЕ ДА ПАЗАРУВАТ ГЛАСОВЕ
  6. ОБЩОТО МЕЖДУ БАЛЕТА, ЧЕРВЕНИТЕ ГАЩИ И КРАВЕКОМПЛЕКСА В БРАНИЩЕ
  7. И ДОБРИЧЛИИ ОТБЕЛЯЗАХА 150-ГОДИШНИНАТА ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
  8. ИЗРОДИ БЕЗ КРАЙ ДОРИ И В ПАРИЖ
  9. ВРЕМЕ Е ЗА ПАРЛАМЕНТАРНА ДРОГА
  10. МАНДАТЪТ КАТО… МАНДАЛО
  11. ИГРА НА НАРОДНА ТОПКА В… НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
  12. ЗАДАВА СЕ ГОЛЯМ СКАНДАЛ НА БАЛКАНИТЕ
  13. КАКВО ОБЩО ИМАТ ЯЙЦАТА НА СВАКО ГАНЮ И MADE IN BULGARIA?…
  14. И ОТНОВО, И ОТНОВО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА ЮЖНА ДОБРУДЖА КЪМ МАЙКА БЪЛГАРИЯ НЕ Е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
  15. СЕДМИЦАТА: СМРАЗЯВАЩИ… ГОРЕЩИНИ
  16. МИНИСТЕРСКИ ОСТАВКИ
  17. ВОЙНАТА?! ОТ ЧЕТИРИ КАМБАНАРИИ И НЯКОИ КАМБАНАРИЙКИ…
  18. 2021 ГОДИНА – ВЕТРОВИТА, НА РОГАТА НА МЕТАЛНИЯ БЯЛ БИК И С КРИЛАТА НА ПЕЕЩИЯ ПЕТЕЛ
  19. СЛАМКАТА…