Съюзът на собствениците -Слънчев бряг изрази в писмо до пет министерства несъгласие с провежданата политика на концесионера на Летище Бургас

0
68



Съюзът на собствениците -Слънчев бряг изразява  абсолютното си несъгласие с провежданата политика на концесионера на Летище-Бургас. Това пише в писмо на браншовата организация, изпратено до министър- председателя, до председателя на Народното събрание (НС), до министерствата на туризма, на транспорта и съобщенията, до министъра на финансите, до министъра на икономиката и индустрията, до председателите на всички парламентарни групи в НС.

Целият туристически бранш от южното ни Черноморие, както и по-голямата част от общините, нееднократно сме заявявали, че е недопустимо “Фрапорт”, като концесионер на летищата във Варна и Бургас, да неглижира почти напълно едното за сметка на другото. Туризмът е основен икономически отрасъл в нашия регион, а транспортната свързаност с курортните ни селища е едно от най-важните и необходими условия. За съжаление, в резултат на управленската политика на “Фрапорт”, всички авиокомпании се пренасочват към Летище Варна и през есенно-зимния период от бургаското летище не се осъществява нито един полет. “Търпението ни се изчерпа напълно, когато на форум в Бургас през миналата седмица официално бе заявено от “Фрапорт”, че предстои шестмесечен ремонт на пистите в Бургас, през който период летището ще бъде напълно затворено. Вярно е, че от фирмата коцесионер уточниха, че не става въпрос за летния сезон, но това въобще не оправдава подобно намерение и начин на действие”, се посочва в писмото.

От Съюза на собствениците -Слънчев бряг заявяват, че от години заетите в туристическия бранш полагат неимоверни усилия за удължаване на летния морски туризъм, за прокламиране и развиване и на другите видове туризъм — здравен, културен, исторически, спортен, винен, екотуризъм и т.н.

В нито една конкурентна държава с туристически потенциал не биха допуснали подобен прецедент да бъде затворено летище, което на практика обслужва един голям регион и е единствената алтернатива. Това о6аче в България се случва и за съжаление нито една държавна институция не взема отношение по въпроса, се казва в писмото.

От браншовата организация настояват държавата в лицето на ресорните министерства да се самосезира и по най-бързия и адекватен начин да упражни своите пълномощия така, че да защити туристическия отрасъл в Бургаски регион и да изиска от концесионера на двете летища подобаващи действия и управление, които да не вредят на икономическия отрасъл на южното Черноморие. Туристическият бранш апелира да бъдат взети мерки в спешен порядък, в противен случай ще се счита, че безхаберно се унищожава основен отрасъл в цял един регион, а заетите в туризма ще предприемат съответните действия.

БТА припомня, че вчера за преразглеждане на концесионния договор за Летище Бургас и за клаузи в договора, които да задължават фирмата концесионер да осигури целогодишни полети на бургаското летище, настояха кметове от Югоизточния регион.



Източник БТА