Мениджъри от сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас

0
58



Мениджъри от компании в сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия дискутираха в Бургас последните тенденции и кариерните възможности за студентите и учениците в сектора. Събитието, което се проведе в Международния конгресен център, бе част от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) в партньорство с Община Бургас, бизнеса, университетите и училищата от града, каза за БТА директорът на асоциацията Наталия Георгиева. Срещата започна с кръгла маса, в която се включиха кметът на община Бургас Димитър Николов и представители на Община Бургас. Основен акцент в дискусията беше бизнес средата в областния град, развитието ѝ и възможностите за взаимно сътрудничество.

“Община Бургас полага усилия по създаване на добра материална база, условия и конкурентност между младите хора, за да могат да се развиват. Преди тази среща определяхме сроковете по изграждане на нов учебен корпус към нашата дигитална гимназия. Той ще е хибриден, с места за настаняване, защото има много ученици от други места в страната, които учат при нас. Ще има и нови лаборатории, които ще съдействат за по-доброто им обучение. Желанието ни е от догодина там да има паралелки изцяло на английски език, които да привличат чуждестранни ученици в Бургас“, каза Николов. Той добави, че разчита за това на AIBEST, които също са част от ръководството на компютърната гимназия, защото това е в полза на младите хора, които ще намерят причина да останат в България, а други да се върнат.

“Имаме такива примери и опит в Бургас. Помогнахме на такива семейства да се върнат. Съдействахме и на млади хора, които дойдоха от Украйна. Те са трайно осигурени като местни хора, децата им учат тук, ходят на различни школи по изкуства, което подобрява конкурентността в бранша и дава повече възможности. Благодарни сме, че Бургас е част от тази обиколка на АИБЕСТ и се надявам да продължавате да ни търсите за съвместни проекти”, допълни още кметът.

Бургас е традиционна спирка от националното ни роудшоу, защото се радваме на голяма подкрепа от местната власт и образователните институции. Виждаме, че градът постоянно се развива и се радваме да подпомогнем това с инициативи, насочени към развитие на местната екосистема и подсилване на връзката с ученици и студенти, и тяхното кариерно ориентиране, заяви от своя страна заяви Наталия Георгиева. В рамките на националното роудшоу “Пътят към твоя успех“ в Бургас студенти и ученици от езиковите гимназии и училищата се запознаха с развитието на високотехнологичната индустрия у нас и с кариерните възможности, които тя предлага. Освен срещи с мениджмънта на компаниите от сектора, които имат офиси в Бургас, присъстваха и представителите на едни от най-големите лидери в индустрията на национално ниво. 



Източник БТА