• Кой беше наречен най-алчният от съпругите на Кремъл? Защо жената на Берия беше на негова страна до края на живота си?

Историята на СССР съдържа много тайни. Те включват много въпроси от личния живот на партийното ръководство. Хората не са били информирани за любовни афери или са коригирали необходимия за страната идеологически курс. Има много слухове за съпругите на лидерите на Кремъл и не винаги е възможно да се разграничи истината от измислицата. Много съветски момичета мечтаеха за високопоставен съпруг, защото според тях това дава билет за щастлив живот. Така ли е?

Надежда Крупская – съпруга на Владимир Ленин

Надежда Константиновна е не само съпруга на “вожда на световния пролетариат” Владимир Ленин. Тя става независима революционна фигура и прави огромен принос за формирането на партията и младата съветска страна.

Революционните идеи заобикалят Крупская от детството. Баща й е член на революционното движение в царската армия и участник в полското въстание от 1863 г. След смъртта на баща си тя е под грижите на Николай Утин, ​​който поддържа контакти с Карл Маркс. Така Надежда се среща с марксизма още преди бъдещия си съпруг.

По-късно Крупская работи като личен секретар на Ленин, извършвайки цялата груба организационна работа. Томовете са гигантски – кореспонденция с хиляди хора, съхранение на архива на организацията, подготовка и провеждане на конгреси и конференции. Надежда има огромен принос за формирането на пионерското движение. Основата за това е опитът на скаутските организации на капиталистическите страни.

След смъртта на съпруга си през 1924 г. тя продължава дейността си, но ролята на съпругата на Ленин в държавата постепенно намалява. Тя гледа безпомощно как Сталин отстранява един по един другарите на Илич.

Първоначално Крупская е поставена под скрито, а след това открито наблюдение, извършени са обиски, проверка на пощата и цензурирани публикации. Понякога Крупская е водена в мавзолея до тялото на съпруга си, което предизвика тежки удари по психиката й. Молбите да погребат съпруга й са игнорирани. Тя знае много за делата на партията и нейните членове и затова предизвика страх сред съветския елит. През 1939 г. Крупская умира от перитонит, но не всички вярват в официалната версия за смъртта. Има конспиративни теории за умишлено отравяне по заповед на Сталин, който уж се страхувал от нея.

Надежда Алилуева – съпруга на Йосиф Сталин

Йосиф Сталин е много по-възрастен от втората си съпруга Надежда Алилуева. Но това не им пречи да започнат връзката си. Роднините се опасяват, че видна фигура в болшевишката партия няма да се разбира с избухливо и упорито момиче. Съвременниците потвърждават наличието на любов и силни чувства в двойката. Но има и сблъсък на характери. Сталин се нуждае от пазител на огнището, а Надежда се стреми към самореализация.

Съпругът и съпругата често се сблъскват. Сталин работи от сутрин до вечер, не може да прекарва достатъчно време с любимата и децата си, уморява се и се дразни. И Надежда няма достатъчно светски опит, за да изглади ъглите. Някои изследователи смятат, че дори е имало конфликт между тях на базата на различни политически възгледи. За това обаче няма убедителни доказателства.

Животът на Надя завършва трагично. Когато е на 31, тя се самоубива. Причините за този акт остават неизвестни и до днес. Известно е, че малко преди това възниква кавга между Алилуева и Сталин, но никой не придава толкова сериозно значение на това. Има предположения, че политическите различия или болест на Надежда Сергеевна са довели до трагедията.

Смъртта на съпругата му е шок за Йосиф Висарионович и има много голямо влияние върху бъдещия живот на лидера на народа.

Евгения Хаютина – съпруга на Николай Ежов

Какви епитети не са използвани по отношение на Евгения Хаютина. Наричат я кариеристка, нимфоманка и дори сталинистки шпионин. Тя е много ярка личност, която завърта главата на един от преките организатори и изпълнители на Големия терор – Николай Ежов.

Евгения Хаютина (по рождение Фейгенберг) е родена в бедно семейство. Често използва връзките си с мъже, за да подобри социалния си статус. Първия път се омъжва за Лазар Хаютин, с когото напуска бедния Гомел за по-обещаваща Одеса. Втория път се омъжва за Александър Гладун, с когото замина за Москва. По-късно той е преместен на дипломатическата служба в Лондон, където отива и Евгения Хаютина.

През 1929 г. тя почива в един от санаториумите в Сочи, където се запознава с Николай Ежов. Той вече е на висок пост. Хаютина вижда в него много обещаващ мъж, така че без колебание се разделя със съпруга си. Скоро Ежов става народен комисар на вътрешните работи.

Има доказателства за многобройните гаджета и любовници на Хаютина, а изследователите смятат, че третият й съпруг е бил наясно с приключенията на жена си. Други хора знаят също за това и Сталин силно съветва Ежов да се разведе.

Мащабните репресии от онова време не подминаат дори толкова влиятелни хора. Все повече хора от обкръжението на Хаютина и Ежов стават жертви на съдебни производства. Постоянното вълнение принуждава Евгения Соломоновна да отиде в санаториум, където се самоубива. Някои съвременници вярват, че хората на Лаврентий Берия, който заема мястото на съпруга й в ръководството на страната, има пръст в нейната смърт.

Нино Гегечкори – съпругата на Лаврентий Берия

Съпругата на Берия е смятана за една от най-красивите сред избраниците от най-добрите партийни работници в страната. Мнозина се опитват да се грижат за нея, но тя остава вярна на съпруга си. Животът с Лаврентий Берия не е лесен, излиза рано и се връща късно много уморен. Има слухове за многобройните му любовници, включително и непълнолетни, за жестоки репресии срещу противниците.

След смъртта на Сталин, кариерата на съпруга й бързо тръгва надолу. Политическите противници на Берия не са доволни от възможностите му в борбата за власт в Кремъл. Редица високопоставени служители обвиняват съпруга на Нино Гегечкори в шпионаж, морален разпад, желание да узурпира властта и да възстанови капитализма. Той е арестуван, лишен от всички звания, награди и е разстрелян.

Опитват се да накарат Нино Гегечкори да осъди съпруга си след смъртта му, но тя му остава вярна въпреки затвора, изгнанието и забраната за влизане в Грузия. Много години по-късно тя подчертава, че всичко й остава в семейния живот. Тя описва съпруга си като тих и спокоен, грижовен и предан семеен човек. И до последно вярва, че той служи на „високи цели“.

Светлана Щелокова – съпруга на Николай Щелоков

Бъдещият министър на вътрешните работи на СССР Николай Щелоков става съпруг на Светлана Щелокова. В началото на 80-те години в Москва се разпространяват слухове за неговата корупция и злоупотреба с власт. Съпругата на един от най-влиятелните хора в страната живее в света на лукса. Тя обича антики, купува и препродава диаманти с дъщерята на държавния и партиен ръководител Брежнев. Оборотът на нелегалния бизнес е гигантски, но никой не може да направи нищо по въпроса. И двамата са недосегаеми. Животът на Светлана Щелокова тече в общуване с най-влиятелните хора, приеми във вилата с гости, в ресторанти и в Болшой театър.

След смъртта на Брежнев кариерата на Николай Щелоков тръгва надолу. Той е лишен от поста на министър, редовно е разпитван, извършвани са обиски в къщата. Иззети са картини, пари, бижута.

Трудностите довеждат до конфликти между съпрузите. Николай Анисимович обвинява съпругата си за случващото се. Именно тя иска добър живот и много пари. След един от скандалите Светлана Щелокова се застрелва.

Раиса Горбачов – съпруга на Михаил Горбачов

Раиса Максимовна изминава дълъг път от обикновено провинциално момиче до „първата дама“ на една от най-силните страни в света. Тя среща бъдещия си съпруг Михаил Горбачов, докато все още учи в университета. Сватбата им се състои в диетичната столова на студентското общежитие, известно време двамата живеят в стая в общ апартамент в Ставропол.

През 1985 г. съпругът й е избран за генерален секретар на ЦК на КПСС и тя започва да му помага в роботата.

Преди нея съпругите на съветските лидери не са участвали активно в политическия и обществен живот. Но Раиса Горбачова придружава съпруга си във всичките му пътувания. Това предизвиква смесена реакция и критика в съветското общество. Мнозина не разбират причините за постоянните й пътувания със съпруга й и се дразнят от вниманието към външния вид на жена. По това време в страната има дефицит, а Раиса се фука с чужди костюми и обувки. Граждани на СССР смятат, че тя е замесена във вземането на правителствени решения. Михаил Горбачов не отрича, че се е консултирал със съпругата си по много въпроси.

В чужбина Раиса Горбачова предизвика интерес и възхищение, защото е по-жива от предишните избраници на лидерите на СССР. Отношението на западната публика довежда до няколко награди – титлата “Жена на годината” според британското списание Woman’s Own, “Жени за мир” и награди “Дама на годината”.

През целия си живот тя постоянно се сблъсква с неразбиране от страна на другите. Раиса Максимовна вярва, че хората не харесват активно и ерудирано момиче. Мнозина признават, че е по-умна от съпруга си.

През 1999 г. здравето на Горбачова се влошава и тя е диагностицирана с левкемия. Опитите за лечение са неуспешни. Преди смъртта й западните издания й обръщат повече внимание от руските. Михаил Горбачов се смята за отговорен за смъртта на съпругата си поради огромния й стрес по време на Перестройката и разпадането на СССР.

www.5-tv.ru