Ленин има ли потомци? Поне далечните. Сигурен съм, че в младостта си всеки от вас мислено си е задавал такъв въпрос. В крайна сметка искахме да знаем кой все още има поне някакво отношение към този светец по онова време за всички нас.

Дядо Ленин, както и дядо Фрост, както знаете, нямаше собствени деца, но наистина има потомци!

И за да разберем това, нека започнем от самото начало.

Семейството на Улянов беше многобройно: малкият Володя имаше петима братя и сестри наведнъж. Кой би помислил, че само един от тях ще може да продължи състезанието – Дмитрий ?!

Семейство Улянов (снимка 1879 г.). Изправени (отляво надясно): Олга (8 години), Александър (13 години), Анна (15 години). Седнали (отляво надясно): Мария Александровна (44 години) с дъщеря си Мария (1 година) на ръце, Дмитрий (5 години), Иля Николаевич (48 години), Владимир (9 години).

Най-големият син Александър, както знаете, беше много способно и талантливо момче, но се оказа твърде уязвим за пропаганда. Увличайки се в революционна дейност, той всъщност не оставя избор на своите братя и сестри.

Но какво ли ще търсят от властите децата на един уважаван провинциален чиновник, издигнал се до действителен статски съветник?! За момент – какво е “4-та степен на табелата за ранговете”? Този ранг имаше например министърът на финансите, авторът на “сребърната” парична реформа Егор Канкрин или ръководителят на руското правителство Пьотр Аркадиевич Столипин. Освен това скромният инспектор на държавните училища Иля Улянов го заслужи просто с усърдна работа за доброто на Родината, защо не и пример за подражание?!

Бащата на Ленин – Иля Николаевич Улянов

Въпреки това, докато баща му умира в Симбирск, синът му в Санкт Петербург води пропагандата на революционните идеи сред работниците и след това напълно стига до идеята за цареубийство. Така той заслужи смъртно наказание за себе си, изгнание за по-голямата си сестра Анна и развалена биография за всички останали.

По-голямата сестра Анна, в изгнание, се омъжи за Марк Елизаров, но двойката нямаше свои деца. Нещастен на личния фронт и най-младата от Уляновите – Мария. Жената живяла 59 години, но се озовала в стената на Кремъл, така и не родила потомство.

Още по-трагична е съдбата на средната сестра на Ленин – Олга. Момичето, както повечето Улянови, беше много успешно в обучението си. Въпреки това, когато завършва гимназия (със златен медал), тя вече носи стигмата на сестра терористка, така че не й е позволено да стане учител. Тогава Олга реши, че ще лекува хората. Уви, вече на 19-годишна възраст тя самата се озова в болницата – коремен тиф не остави шанс на момичето.

Олга Илинична Улянова

Единственият от Уляновите, който успя да има деца, беше най-малкият от братята – Дмитрий. Първоначално обаче изглеждаше, че и него ще сполети същата съдба. Бракът с Антонина Ивановна Нещеретова се оказва бездетен – и през 1916 г. двойката решава да се разведе.

През 1917 г. Дмитрий има незаконен син Виктор. Майка му беше Евдокия Червякова, болнична медицинска сестра, в която най-младият от Уляновите работи като лекар. По зла ирония на съдбата жената скоро се заразила със същия коремен тиф и синът им бил взет от бездетната леля Анна.

По това време Дмитрий вече успя да се ожени за Александра Гавриш, с която живее до края на живота си. През 1922 г. двойката има дъщеря Олга. Именно тя, Олга и нелегитимният Виктор продължиха рода Улянов. През 1940 г. момичето постъпва в химическия факултет на Московския държавен университет, с който е свързан целият й бъдещ живот. В свободното си време тя става и биограф на известния си чичо.

Олга Улянова (1922 – 2011)

Единствената дъщеря на Олга Надежда (по съпруг на Малцев) сега посещава Кремъл няколко пъти седмично. Тя няма място в правителството, тя просто работи в музея-резерват Московски Кремъл. Най-младият от потомците на Улянови по тази линия е правнучката на Дмитрий Елена.

Дмитрий Илич Улянов със съпругата си и дъщеря си Олга

Незаконният син Виктор Дмитриевич Улянов също показа семейна жажда за знания. Завършва Бауманка и след това работи в отбранителната индустрия. Поради това той получава резервация по време на войната. През 1940 г. се ражда първородният му Владимир, а през 1943 г. се ражда и дъщеря му Мария. Момчето започва да се интересува от механиката и компютърните науки, като в крайна сметка достига дори до изследователския институт към Академията на науките. Дъщеря му избра по-типична професия за семейството и започна да лекува хора.

Мария Викторовна също продължи семейния бизнес. Не, не революция, а химия и медицина. Мария се занимаваше с разработването на лекарства. Синът й Александър е роден през 1971 г. – почти век след Владимир Илич. След перестройката той се заема с издателския бизнес, но не под земята, както може да се предположи с такъв прародител, а съвсем легално.

Внучката на Дмитрий Илич Улянова Мария Викторовна и нейният син Александър Игоревич пред портрет на родителите на В. И. ЛЕНИН.

Вече най-големият му син Юджийн се озова в компютърните науки. Потомците на Улянови в 21 век сами по себе си не афишират връзката си с Ленин, но казват, че лукавото присвиване на Евгений Александрович води до асоциации дори за тези, които не знаят историята на семейството му.

Евгений Улянов със съпругата си Нина

Най-малкият син на Евгений Федор все още е само на 16 години и е твърде рано да се каже как ще се развие съдбата му.

Но е важно, че всички потомци на Улянови живеят в Русия и свързват бъдещата си съдба с нашата страна.

mirtesen.ru