На Запад плащат милиони за вещи от времето на СССР

0
342
  • Носталгия по миналото
  • Интересът към предмети от соца е все по-голям 
  • Американец брой луди пари за медалите на руски пилот, воювал в Корея

Трудната задача да се унищожи руската култура на Запад, се оказва практически невъзможна. Западните ценители на изкуството не само обичат и ценят руската и съветската култура и история. Те са готови да платят огромни суми за различни руски и исторически антики.

Чинията на Александра Колонтай

През октомври 2022 г. порцеланов съд от колекцията на първата съветска жена министър Александра Колонтай е продаден на търг в Christies. Първоначално този съд е оценен на 25 000 долара, но крайната цена достига 59 220 щатски долара.  Самата чиния е създадена през 1925 г. в Ленинград в Държавния порцеланов завод (бивш Императорски). Рисунката е направена по скици на дизайнера на костюмите Леон Бакст – той ги създава за балета “Пери”, който трябва да бъде поставен под ръководството на Сергей Дягилев през 1911 г. Премиерата в Санкт Петербург обаче е отменена, тъй като Дягилев смята, че залата е „не достатъчно ярка“. Балетът е представен година по-късно в Париж, но костюмите там са създадени от друг художник.

Скиците на Бакст по-късно са използвани от майсторите на порцелановата фабрика при изработка на съдове. Чинията, продадена за милиони рубли, изобразява балетиста Васлав Нижински с чук в ръка. Любопитно е, че върху основата на съда има два знака: този на Императорската фабрика се намира под слоя глазура, а знакът на Държавната фабрика със сърп и чук е разположен над глазурата и е с дата 1925 г. Може би порцелановият съд е направен по-рано и после болшевиките са решили да го използват за нуждите на представителството в Швеция, където Колонтай е посланик и търговски представител на СССР от 1930 до 1945 г. Следващият собственик на порцелановия съд е жител на Лондон – Никълъс Лин. След това чинията е продадена още два пъти.

Наградите на Колядин

Виктор Колядин се издига до чин генерал-майор.

За 95 хиляди долара е продаден през 2022 година най-скъпият лот в категорията държавни награди на СССР на аукцион в The New York Sale. Това са десет награди Герой на Съветския съюз на пилота Виктор Колядин. Как точно попадат на търга, не е известно. Възможно е да са намерени в забравен багаж на летището в Ню Йорк. За щастие пагоните на героя не са сред тях.

Но има и други също толкова значими награди. Пилотът ас изпълнява 594 бойни мисии с U-2 и 185 мисии с Airacobra. Той се бие срещу американците в Корея, където извършва повече от 40 бойни мисии на реактивния самолет МиГ-15 и сваля 6 американски самолета.

След войната Виктор Колядин се издига до чин генерал-майор от авиацията и се пенсионира през 1973 г. Сред наградите му са Орденът на Ленин, Червеното знаме, Първа степен на Отечествената война, Орденът на Богдан Хмелницки, Орденът на Китайската народна република, както и различни медали.

Пистолетът на Горбачов

През декември 2022 г. на търг в American Potomack Company е продаден „пистолетът на Горбачов“ за 20 хиляди долара – закупен от генералния секретар на съветника по националната сигурност на САЩ Колин Пауъл – същият, който показва на американските политици епруветка с несъществуващи биологични оръжия в Ирак.

Лот под номер 1007 е съветска пушка ИЖ-12 „Байкал“, в подобрена „експортна“ версия. Подаръкът е направен през 1988 г. по време на среща на върха в Москва. Пауъл харесва съветското оръжие толкова много, че купува подаръка от правителството на САЩ за 1200 долара и държи пистолета известно време в офиса си в Пентагона.

Портрет на професор Ринкевич

Преди година на търг в Shapiro за 25 хиляди долара е продаден лот № 283 – портрет на професор, доктор на техническите науки Сергей Ринкевич от съветския художник Александър Самохвалов. Ринкевич е известен с приноса си за развитието на съветската индустрия и електрификацията на страната. По време на войната той ръководи научното бюро на Народния комисариат на корабостроителната индустрия. По-късно става заместник-директор на Ленинградския електротехнически институт, ръководител на отдела за електрообзавеждане на брегови защитни съоръжения.

На Запад Самохвалов е ценен за социалистическия реализъм, който ревностно подкрепя през годините на формиране на това изкуство. Най-разпознаваемата му работа е картината „Момиче в тениска“, с която той започва поредица от картини, прославящи жените на СССР. Тази творба е изложена на Международния панаир на изкуствата в Париж, където получава златен медал. Там е изложена и Герника на Пикасо.

Вестник с подписа на Сталин

През 2021 г. американският аукцион Helios продава обикновен вестник “Правда” от 1946 г. за 375 долара. Не много, но ще се съгласите, че лотът е необичаен – стар вестник. Придадена му е стойност от ръката на „тиранина” Йосиф Сталин, който пише диагонално с червен молив: „Истината е развалена от един идиот!” – и подписана: “И. Сталин.”

Експертите по търговете смятат, че надписът не се отнася до съдържанието на някаква статия, а към рисунка в стила на супрематизма, която е отпечатана върху вестникарския лист. Очевидно Сталин забранява издаването на вестника в този вид, тъй като истинският брой на „Правда“ влиза в печат без рисунка. Вероятно е пуснат за продажба пробен тираж на вестника, който вождът на народа трябва лично да одобри.  https://trud.bg/