• Руските войски са унищожили предаден на Украйна танк Leopard с изцяло германски екипаж, съставен от военнослужещи от германските въоръжени сили, съобщи командирът на разузнавателната група, действаща в Запорожското направление, с позивна “Легенда”, предават РИА Новости и “Фокус”.

“Когато спряхме поредното им нападение тип “човешка вълна” и заловихме (унищожения с помощта на ПТРК) Leopard, ние се придвижихме към изгореното оборудване. И открихме, че водачът на танка е тежко ранен, а останалите са загинали. Механикът, като се събуди и ни видя, започна да крещи “nicht schiessen” (не стреляйте)”, съобщи командирът на групата.

“Заловеният механик на няколко пъти заяви, че не е наемник, а войник от Бундесвера, както и целият екипаж от една рота”, добавя руският командир.

Разузнавачът уточнил, че докато германският войник е получавал първа помощ, той е назовал бригадата си и нейното местоположение.

Както добавя командирът, когато разпитал боеца на Бундесвера, лекарят от разузнавателната им група е съобщил, че механикът е загубил много кръв и раната е тежка.

През пролетта на миналата година Москва изпрати нота до страните от НАТО във връзка с предоставянето на военна помощ на Украйна. Русия неведнъж е отбелязвала, че всеки товар, който съдържа оръжие за Киев, ще бъде легитимна цел за армията, припомня РИА Новости.

Външният министър Сергей Лавров също така заяви, че САЩ и алиансът са пряко въвлечени в конфликта, не само като доставят оръжия, но и като обучават персонал на територията на Великобритания, Германия, Италия и други държави.

https://epicenter.bg