Студенти от Софийския университет бяха на посещение в Народното събрание

0
59


Студенти от Софийския университет (СУ) “Св. Климент Охридски“ посетиха Народното събрание на Република България, където проведоха дискусия на тема: “Парламентарната реч в България в миналото и днес“, съобщиха днес от висшето училище.

Събитието се проведе в рамките на дейностите по проект “Текст и действителност. Действителност и текст“, в рамките на проекта на Софийския университет “Маркер за иновации и технологичен трансфер (SUMMIT)“ – “Научни изследвания с потенциал за иновации или трансфер на знания/интелектуална собственост“. Проектът SUMMIT е финансиран със съдействието на “ЕС- Next Generation” по Национален план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), обясняват от СУ.

По време на дискусията членовете на екипа на проекта – проф. д-р Надежда Сталянова, ръководител, и доц. Владислав Миланов обърнаха специално внимание на проявите на вербална агресия в публичната реч, както и на динамиката в тенденциите на употреба на лексикални и граматични средства за заявяване на политическа и обществена позиция.

На събитието присъстваха студенти от специалностите “Българска филология“ и “Скандинавистика“ на СУ. Te анализираха на живо парламентарен дебат, като откроиха езиковите средства за репрезентация на публично говорещата личност, допълват от висшето училище. /ЙВЛ

/ХК/



Източник БТА