• Обвиняемият в серийни убийства на възрастни жени се изправи пред последна присъда

Във Върховния съд на Татарстан последната дума беше дадена от 41-годишния Радик Тагиров, който е обвинен от Следствения комитет в 31 убийства и 2 опита за убийство на възрастни жени в Казан и други градове на Руската федерация през 2011–2012 г. Речта на подсъдимия продължи около час, той коментира всички обвинения и поиска да не бъде съден за тях.

В последната си дума Радик Тагиров поиска от съда да отчете, че прокуратурата не разполага с нито едно пряко доказателство за вината му, освен резултатите от ДНК експертизата и самопризнанията, дадени по време на предварителното разследване. Той твърди, че не познава нито една от жертвите. По време на следствените действия той се е ориентирал зле в района, което според него доказва, че за първи път е на местопрестъплението. Освен това няма нито един свидетел, който директно да посочи Тагиров като предполагаем участник в събитията: всички свидетели го нарекоха „подобен човек“.

Радик Тагиров също отбеляза: следствието твърди, че в няколко епизода той е сменял дрехи и обувки след престъплението. Въпреки това, според него, през 2011-2012 г. той е носел същите маратонки и не е сменил якето си, тази информация може да бъде потвърдена от неговия партньор.

„В извършените следствени действия са участвали заинтересовани лица от органите на реда. Разследването не е представило правдоподобни мотиви, аз не съм имал нито преки, нито косвени мотиви да извърша тези убийства с цел забогатяване, просто не мога да си кажа това… Моля, вземете това предвид и не ме съдете за действията, които не съм извършил“, каза Радик Тагиров в последната дума.

Радик Тагиров беше задържан през декември 2020 г. в Казан. Той е обвинен в 31 убийства и 2 грабежа, в резултат на които са ранени трима пенсионери. Следствието смята, че той е нападал възрастни жени от март 2011 г. до октомври 2012 г. в Казан, както и в Нижнекамск, Самара, Москва, Чебоксари, Нижни Новгород, Уфа и др. Според разследването той е търсил самотни пенсионери, представяйки се за комунален служител, влизал в апартаментите им, след което им нанасял побой и душил, а след това претърсвал апартамента и крадя пари.

Според държавния обвинител Линара Чуркина след ареста подсъдимият е направил самопризнания за всички повдигнати му обвинения, а по време на разпитите и следствените действия е дал подробни показания. Освен това на местопрестъпленията са открити биологични материали, съвпадащи с ДНК на обвиняемия.

Той е извършил нападенията с цел кражба на пари, но общата сума на откраднатите пари не е отчетена.

На свой ред адвокатът на подсъдимия Марат Аширов заяви, че следователите оказвали морален и физически натиск върху неговия клиент. Радик Тагиров беше „уплашен за себе си и за безопасността на близките си“, така че той призна за всички епизоди на престъпленията. Защитата съобщи това на Следствения комитет на Русия и Министерството на вътрешните работи. Освен това, според Аширов, прокуратурата не е успяла да докаже участието на Тагиров в обвинените му убийства и нападения. Освен това защитата не счита ДНК експертизата за неопровержимо доказателство.

Руският сериен убиец, известен като Маниака от Волга, беше осъден днес на доживотен затвор за убийството на 31 жени, съобщи държавната информационна агенция ТАСС.  https://www.kommersant.ru/