След 7 престъпления като непълнолетен Алекс от клана Гольовци навърши 18 години и уби с нож

0
78


Намушка смъртоносно Валери Дъбов в Кюстендил и получи само 5 г. затвор – съдът прие, че се отбранявал

“Пистолет може и никога да не ти потрябва, но възникне ли ситуация, когато е нужен – по-добре да го имаш. И

по-добре 12 да те съдят, отколкото 6-има да те носят.”

Това е написал на 3 февруари 2019 г. в профила си във фейсбук навършилият два месеца по-рано пълнолетие Алекс Димитров. След две седмици убива 35-годишния Валери Дъбов в Кюстендил.

Сега, 5 г. по-късно, Алекс от клана Гольовци от кв. “Изток”, получи окончателна присъда от 5 г. затвор за убийството на Валери и опита за убийство на Светлин.
И двамата били намушкани с нож с 10-сантиметрово острие в центъра на града сутринта на 17 февруари.

Валери издъхна на място, а Светлин и другият намушкан Михаил се спасиха благодарение на лекарите.

Още като непълнолетен извършителят има 7 престъпления, за които му наложили 3 присъди.
За описаното по-горе убийство на Валери и опит за убийство на другите двама мъже, получи 19 г. затвор на първа инстанция от окръжния съд в Кюстендил.

После обаче Софийският апелативен съд, а след него и ВКС, прие, че Алекс Димитров е действал при условията на неизбежна самоотбрана по отношение на Михаил, поради което го оправдаваха изцяло по тази част от обвинението.

По отношение на Светлин и Валери приеха, че Алекс е действал при превишаване на пределите на неизбежна отбрана, възприел действията на двамата като непосредствено, предстоящо нападение, поставящо го във физическа опасност.

Заради това престъплението е преквалифицирано от умишлен опит да умъртви повече от едно лице в превишаване пределите на неизбежна самоотбрана и така получи окончателно 5 г. затвор.

Масовото меле с участието на близо 15 души сутринта от 6 до 7,30 часа на 17 февруари 2019 г.

тръгва от пиянски рейд по няколко заведения

Вечерта криминално проявеният Ангел Игов, един от тарторите на клана Гольовци, с жена си и приятели обиколили няколко.

Около 6 ч групата се отправила към кафене, в което 53-годишният мъж имал репутацията на нежелан клиент за персонала заради създавани от него проблеми при предходни посещения.

Игов бил във видимо нетрезво състояние и демонстрирал подчертано агресивно и предизвикателно поведение, провокирал конфликт, отправяйки обиди към клиенти. Това наложило собствениците на кафенето да въдворят ред.

Въпреки обещанията да спре пияният мъж продължил да се държи невъздържано и арогантно, като ставал все по-агресивен.

Той бил насила изведен навън, като не спрял да обижда и да отправя закани към околните. Тогава жена му се обадила на племенника му Алекс, за

да го извика и да прибере вуйчо си

Младежът взел метален сгъваем нож и газова запалка, наподобяваща пистолет, и пристигнал пред кафенето.

Междувременно напрежението пред заведението ескалирало с участието на излезлите навън посетители. Участниците в скандала се разбягали, а Алекс се включил в конфликта към основната група биещи се на ул. “Цар Освободител”, като извадил пистолета-запалка и го насочил към намиращ се там свидетел.  

Сбиването продължило с гонка по улицата. Там бил и Димитър, който през март 2017 г. точно в това кафене бил прободен с нож от Алекс при друг скандал.

Алекс извадил ножа, разгъвайки острието му. Нанесъл силен удар на един от опонентите си, замахнал с ножа към гърдите на друг и го заплашил с убийство. Успял да нарани Светлин, като му причинил

сериозни рани на ръката с пълно прерязване на артерия, срязвания на нерв, сухожилия и мускули

В този момент към мястото на разразилата се саморазправа наближил 33-годишният Валери Дъбов, без да демонстрира каквото и да било агресивно поведение, и застанал между него и друг участник в сбиването.

Виждайки го пред себе си, Алекс замахнал с ножа към гърдите му, като първоначално не успял да го нарани, но си мислел, че ще бъде нападнат и бит. Мигновено след това нанесъл втори удар с ножа и побягнал.

Острието попаднало дълбоко в гръдния кош на Валери, засегнало сърцето му и

мъжът паднал безжизнен на земята

Свидетели се опитали да му помогнат и подали сигнал на телефон 112. Пристигналият лекарски екип само констатирал настъпилата смърт.  

Алекс побегнал и бил последван от четирима мъже от заведението. В момента, в който Михаил го настигнал, младежът се обърнал и му нанесъл силен удар с ножа в областта на гърдите. Причиненото прободно нараняване предизвикало обилно кръвотечение и възпряло пострадалия да участва в по-нататъшно преследване.

Алекс пък успял да избяга, прескочил оградата на къща и влязъл в двора. Седнал на дървено трупче под навес, сгънал ножа и го оставил на земята. В този момент излязъл собственикът на жилището и го попитал какво прави там.

Младежът му отговорил, че го гонят, за да го убият. Собственикът го прогонил и Алекс отново прескочил дувара и побегнал, успявайки да се укрие.

По-късно разследващите намерили ножа в двора.
Часове наред Алекс се укривал, като в 22,08 ч е написал в страницата си във фейсбук: Ne sm ybiec…, а в 23,30 ч пристигнал с майка си Анка в полицията и се предал.

По-късно в съдебната зала изразявал съжаление за случилото се и изказвал съболезнования на близките на починалия. Прокуратурата до последно

настоява за наказание затвор до живот,

но не успява да се пребори в съда за такова наказание.

Магистратите са прегледали детайлно видеозаписи от камери в района и са категорични, че срещу Алекс е имало нападение от други лица и е бил принуден да се брани. В същото време е можел да се защити, без да използва ножа, защото те не са били въоръжени, и така е действал при превишаване на неизбежната самоотбрана.

Все пак всички магистрати са категорични, че личността на извършителя е оценена като такава с висока степен на обществена опасност.

Срещите на Алекс, който е само с основно образование, с органите на реда започват още през 2017 г., когато е ненавършил 17 г. През февруари е подал сигнал на 112 за пожар, като се представил за друго лице.

Разследването е прекратено, като местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни му налага възпитателна мярка “предупреждение”.

Месец по-късно в заведение (това, откъдето тръгва пиянският скандал) нанася на Димитър Й. порезно нараняване с нож по хулигански подбуди. Тогава комисията му е наложила “поставяне под възпитателен надзор” от 3 месеца.

И това не го спира. След няколко месеца отново има хулиганска проява, за която е осъден на 1 г. затвор. През 2018 г. нанесъл побой на младеж от града, като го удрял с тръба по главата, хвърлял парчета от тротоарни плочки по лек автомобил и микробус, произвел изстрели с автоматичен пистолет и газов сигнален пистолет. Признава вината си и сключва споразумение за наказание 1 г. затвор.

Общо до убийството Алекс е осъден 3 пъти по
споразумения за хулиганство,

незаконно държане на оръжие, нарушаване на обществения ред и престъпления срещу личността.

“Престъпната му дейност не е била преустановена, а е градирала въпреки младата му възраст. Очевидно трите първоначални осъждания не са изиграли превъзпитателна и възпираща роля и се е стигнало до извършване на последното тежко престъпление”, констатира окръжният съд в Кюстендил.

Той направи кумулация на присъдите му и увеличи наказанието с още 2 г. – общо 7.

“Той е личност с повишена степен на обществена опасност и общото наказание лишаване от свобода за 5 г. не съответства на нея и се явява несправедливо”, мотивира се съдът.





Източник 24часа