Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография отбеляза тържествено 100 години от създаването си

0
65



Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография (НПГПФ) отбеляза тържествено 100 години от създаването си.

Събитието се състоя в зала 3 на Националния дворец на културата (НДК). Тържеството започна с представяне на кратък филм, разкриващ историята на училището.

Сред официалните гости на празника на гимназията бяха заместник-министърът на културата Виктор Стоянов и зам.-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова.

“За училището тези 100 изминали години са и ново начало за бъдещи високи цели, развитие и нови постижения, защото то е храм на знанието, но и на живота. То е вечно младо, вдъхновено и любознателно”, каза директорът на НПГПФ инж. д-р Цветанка Апостолова.

“Днес с гордост можем да кажем, че нашата гимназия се утвърди като единственото в страната училище за подготовка на специалисти в областта на полиграфията и фотографията“, добави тя. Накрая на своето изказване директорката направи специално обръщение към абитуриентите от випуск 2024 г. и поздрави всички ученици, преподаватели и гости на празника.

Зам.-министърът на културата връчи на директорката на НПГПФ поздравителен адрес от името на служебния министър на културата Найден Тодоров.

“Това, което виждам в тази зала е, че нито един изкуствен интелект, дори и най-съвършеният, не може да замени таланта, усмивките и това, което правите във вашето училище, с вашите ръце‘‘, каза зам.-министър Стоянов. Той пожела успех на училището и отбеляза, че в следващите 100 години и гимназията, и професиите, за които обучава тя, ще имат бъдеще.

От името на служебния образователен министър – проф. Галин Цоков, Емилия Лазарова, зам.-министър на образованието, връчи поздравителен адрес.

“Сто години са един сериозен юбилей – юбилей на знанието, юбилей на образованието и на доброто обучение – запазена марка за Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография‘‘, каза Емилия Лазарова. Тя честити юбилея на всички преподаватели и ученици, след което връчи на инж. Апостолова плакета на Министерството на образованието и науката (МОН).

“От много години Орденът на рицарите тамплиери Велик приорат България работи съвместно с училището по полиграфия в областта на изкуствата и активно си съдействаме по проекти за опазване и съхранение на българската военна история, както и в нашите национални конкурси за детска рисунка и есе’’, каза Мариела Павлова, член на Ордена на рицарите тамплиери Велик приорат България. Тя добави, че сред крайните финалисти на тазгодишния детски  Национален конкурс за рисунка и есе има и представител на НПГПФ.

Представителката на Ордена връчи поздравителен адрес от името на Великия приор на Велик приорат България, ген.-майор акад. Румен Ралчев, както и  златна монета с лика на последния магистър на Ордена на рицарите тамплиери.

За своя юбилей училището получи много поздравления, сред които от президента на Република България Румен Радев, от директора на Национален инспекторат по образованието д-р Анелия Андреева; от РУО – София град; от Ректора на Химикотехнологичен и металургичен университет, София; от Университета по библиотекознание и информационни технологии, София; от Националното музикално училище “Любомир Пипков“ и др.

В тържествената програма за юбилея на училището бяха включени различни музикални, танцови и художествено-творчески артистични изпълнения. Сред участниците  в тях бяха ученици от НПГПФ, деца от Национално училище за танцово изкуство, гр. София, възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков‘‘ и Богомил Спиров – артист на Национален музикален театър “Стефан Македонски‘‘.

На събитието се състоя премиерно представяне на юбилейно издание на Алманах и специален брой на училищния вестник на НПГПФ, както и експозиция с фотографии, графики, плакати и анимации, създадени специално за юбилейното честване.

БТА припомня, че на 24 април 2024 г. беше сключен договор за дългосрочно сътрудничество между Българската телеграфна агенция (БТА) и Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография (НПГПФ).

Началото на школото се свързва с името на Александър Богданов Македонски от град Сливен. През 1923 г. той е назначен за директор на Държавната печатница в София. Запознавайки се отблизо с условията на труд на работниците, достигнал до извода, че за производството са необходими хора с професионални познания, Македонски започва подготовка за създаване на професионално училище. През есента на 1923 г. към Държавната печатница отваря врати Държавно средно графическо училище за книгопечатане и графически изкуства.

От 1998 г. училището се казва Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография, като е единственото в България за подготовка на кадри в областта на полиграфията, фотографията, визуалните изкуства, техники и технологии, и производство на медийни продукти.

Днес в НПГПФ се изучават общо шест специалности. 

 



Източник БТА