Сатирата посреща 8 март с „Шаферки завинаги“

0
77



В Сатирата посрещат празника на жената – 8 март, с „Шаферки завинаги“. Тогава е премиерата на представлението, в което играе изцяло дамски състав – Албена Михова, Албена Павлова, Анита Ангелова, Ирина Първанова, Маргарита Хлебарова и Силвия Лулчева.

„Шаферки завинаги“ на успешното писателско трио Джеси Джоунс, Никълъс Хоуп, Джейми Утън е наричана от критиците „щастлива пиеса“. Вероятно, защото въпреки всички перипетии на героините, става дума за приятелството. За това колко далеч си готов да стигнеш, за да спазиш обещание към приятел. Отговорът дават тези четири решителни и нерешителни, чувствителни, уязвими, смели и лоялни жени“, казва режисьорът Владимир Люцканов.

По думите му тяхната история ще докосне всеки, който поне веднъж се е просълзявал на съвременната класика „Четири сватби и едно погребение“. Опитали сме се заедно с чудесните актриси да превърнем тази „щастлива пиеса“ в елегантно, забавно театрално произведение, допълва Люцканов.

СЮЖЕТЪТ

Четири малки момиченца седят на хълма, който гледа към имението Лаурелтън Оукс и мечтаят да се омъжат в него. Четири млади жени на абитуриентския си бал, без гаджета, но с бутилка уиски се заклеват, че ще открият истинската любов и ще бъдат шаферки една на друга, без значение какво се случва в живота им. Трийсет години по-късно те продължават да спазват тази клетва. Без значение дали това е втората или третата сватба на някоя от тях, без значение откъде трябва да пристигнат, без значение от сезони, заетости, лични несполуки…

Те са отдадени на идеята, че кариерите, талията и дори браковете могат да изчезнат, но истинските приятелства остават за цял живот. Според чуждестранната критика това е вълнуваща история за четири лоялни и решителни жени, които категорично отговарят на въпроса „Колко далеч си готова да стигнеш, за да спазиш обещание към приятел?“.

ЕКИПЪТ

Преводът е на Димитър Стратев. Сценографията е на Марина Янева. Драматург е Богдана Костуркова, помощник-режисьори са Ива Станчева и Елица Мутафчиева.

/ДД



Източник БТА