Да се посмеем заедно на най-големите си страхове, надежди и илюзии, казва режисьорът на нов спектакъл в Сатирата

0
65



Колко далеч може да стигне човек, за да запази това, което има? Може ли да живее без обич? Това според режисьорката Елена Панайотова са част от въпросите, които поставя „Всеки иска да живее” от Ханох Левин. Премиерата на спектакъла е на 19 април в Сатирата, съобщават трупата.

„Писан отдавна, текстът е почти пророчески за съвременния свят, който е изпълнен с цинизъм и липса на съпричастност. Свят, в който ние хората се увличаме в придобиване на материален просперитет и напълно забравяме за ефимерността на живота, и дори започваме да си вярваме, че смъртта може да бъде отложена. С този спектакъл ви каним да се посмеем заедно от сърце на най-големите си страхове, надежди и илюзии и да си припомним, че животът е дар, който не бива да се пропилява“, казва Елена Панайотова.

На един заможен граф на средна възраст и в перфектно здраве е даден шанс да отложи смъртта си, ако намери някой да умре вместо него. Обзет от неистово желание да се спаси, той с удивление открива, че всеки, независимо от своето социално и житейско положение, иска да живее.

Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а самият той е определян като модерния глас на сцената, който всеки има нужда да чуе, посочват от Сатирата. 

Участват Николай Върбанов, Илияна Колева, Деляна Хаджиянкова, Ивайло Калоянчев, Божидар Мицев, Деница Даринова/Стефания Кочева, Явор Борисов, Пламен Великов, Николай Байрактаров, Живко Сираков, Сотир Мелев, Никол Атанасова, Симеон Георгиев, Асен Мутафчиев, Кирил Бояджиев и студенти от театралния колеж „Любен Гройс“.

През 1985 г. в Тел Авив е премиерата на „Всеки иска да живее“. Изключително остра и провокативна сатира, осмиваща човешкото лицемерие и наивност. В най-тежкия период от живота си авторът създава света на Позна – абсурдно сбъркан и „неправилен“ до толкова, че в по-голямата си част нелепо комичен.

Пиесата се поставя за първи път в България. Убедете се сами, че животът е пълен с потенциални заместници, но, както казва, самият главен герой Позна: „Ах, каква трагедия – всеки иска да живее!“, допълват от трупата.

В бенда са Живко Сираков, Пламен Великов и Данаил Николов, а вокалисти са Деница Даринова и Явор Борисов.

Сценографията е на Юлиян Табаков, хореографията – Росен Михайлов, музиката – Христо Намлиев. Помощник-режисьори са Цветелина Симеонова и Емилия Крайчева, драматург е Михаил Тазев

/ДД



Източник БТА