Плевен посреща Великден с едноседмична празнична програма от концерти, изложба и арт ателиета

0
80


С изложба, концерти и арт ателиета в Плевен ще бъде посрещнат светлият християнски празник Великден. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация, която обяви програмата от празнични събития.

За БТА от Общината казаха, че за първа година е изготвена специална програма за Великден, която ще продължи цяла седмица. По този начин още от 25 април до средата на месец май плевенчани ще могат да се насладят на разнообразни културни мероприятия, които ще завършат в дните около празника на града.

Великденската програма на Плевен започва с откриване на изложба с рисунки от конкурса “Великден през моя поглед”, която ще се състои на 25 април пред Туристическия информационен център в Градската градина. Тогава децата са поканени и на арт работилница за декориране на яйца. В следващите дни ще се състои концерт за Цветница под наслов “Празнична цветна китка”, учениците от Професионалната гимназия по електроника и химични технологии са подготвили стендъп комедийно шоу, ще бъдат наградени участниците в конкурса “Великден през моя поглед”.

Акцент в програмата е Великденският концерт на Общински хор “Гена Димитрова” и Плевенска филхармония под диригентската палка на Георги Милтиядов, който е обявен за 30 април. В програмата са включени църковнославянски песнопения, “Реквием” от Габриел Форе, солисти са Илина Михайлова и Свилен Николов. Концертът ще е в Художествена галерия “Илия Бешков”.

В неделя, навръх Великден, пред Областна администрация ще се състои концерт с участието на Музикален център “Дори Диос” и ученици от Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков”. Специален гост ще бъде Великденският заек.

БТА припомня, че в Регионалния исторически музей тази година ще се организира традиционната работилница за боядисване на яйца. Тя ще бъде два дни – на 30 април и на 2 май. 

/ТС/



Източник БТА