Акция за премахване на провиснали от стълбове кабели започва общината в Монтана

0
59



Кметът на Монтана Златко Живков инициира среща с доставчици на кабелна телевизия и интернет в града, с представители на Електроразпределителното дружество, което снабдява града и селата с ток. На нея той съобщи, че общината започва акция за премахване на провиснали от стълбове и стърчащи от улични шахти кабели и разпределителни кутии и призова представителите на операторите да се споразумеят как бързо да отстранят ненужните кабели.

Живков съобщи, че в последните 33 години в общината е имало 11 различни доставчици на кабелна телевизия и интернет. Някои от тях вече не действат, но кабелите им още стоят по улиците и стълбовете. Той коментира, че това не може да продължава повече така и трябва да се сложи ред. Кметът съобщи, че общината скоро ще започне пълна подмяна на уличното осветление със средства от фондовете на Европейския съюз и заради това не трябва по стълбовете да има излишни кабели.

Представителите на кабелните оператори, електроразпределителното дружество и общината се споразумяха всеки да излъчи свои представители и да се сформират работни групи, които да обиколят всичките 1600 стълба в Монтана и селата на общината и да се набележат излишните кабели, които да бъдат отрязани.

От общината в Монтана припомниха за БТА, че множеството стърчащи от шахти и провиснали от стълбовете в Монтана кабели станаха причина за два инцидента с трагичен край. През 2016 и 2019 година във вилната зона край Монтана и в крайния квартал „Кошарник“ загинаха двама техници на кабелни оператори, които отстранявали аварии по тяхната мрежа, но били ударени от ток от необезопасени кабели от друга мрежа.

 

/ВД/



Източник БТА