Около 1,4 милиона пътници годишно посреща летище Варна от Шенгенското пространство

0
72



Летище Варна обслужва годишно около 1,4 милиона пътници, пристигащи с полети от Шенгенското пространство, съобщи днес директорът на аеропорта Димитър Костадинов. По думите му водещата дестинация е Виена. С полети от и до австрийската столица пътуват всяка година около 130 хиляди души. Следват две германски летища – Берлин, където пътниците са близо 95 хиляди, и Меминген – с около 90 хиляди пътници годишно. 

Екипът на летището заедно с областния управител на Варна Андрияна Андреева и заместник кметовете Христо Рафаилов и Илия Коев посрещнаха днес официално пътниците, които пристигнаха след влизането на страната ни в Шенген по въздух и вода. Пасажерите бяха 163-ма и кацнаха с полет от Меминген.

Проектът „Шенген“ коства много усилия и ресурси, подготовката на летището започна още през 2009 година, коментира Костадинов. По думите му основните усилия са били насочени към изграждането на терминал две на аеропорта. Инвестициите са над 1,5 милиона лева, като средствата са вложени в дублирането на зони, системи и зали, в софтуер, обясни Костадинов. И допълни, че не всички от направените подобрения са видими за пътуващите, но важното е, че подготовката на терминала е направена, като е оформен и паспортно-визов контрол за дестинациите извън Шенгенското пространство. Директорът на летището каза още, че подобряването на бързината в обслужването на пътниците ще бъде видима особено през летните месеци, когато полетите са повече. И обобщи, че авиацията отново е авангард в държавата ни, като е доказала, че за много кратки срокове може да се пренастройва и да изпълнява всички изисквания.

/ЛРМ/



Източник БТА