Русия раздавала подаръци на австрийски полицаи след изборите

0
81


Виенски полицаи вече не трябва да приемат подаръци от Русия, съобщи сайтът на австрийското радио и телевизия ОРФ, като се позова на говорител на Дирекцията на виенската полиция.

Изявлението бе направено, след като бе съобщено, че няколко полицейски служители са били забелязани да напускат руското посолство с торбички с подаръци. След като се появиха тези информации, австрийската новинарска агенция АПА дори отправи питане до Дирекцията на виенската полиция. В отговор на този въпрос говорител  на полицията каза, че това не е било нарушение от страна на полицията, но добави, че такива подаръци трябва да бъдат отказвани по приятелски, но твърд начин.

Служителите са били командировани по повод президентските избори в Русия на 17 март, за да гарантират сигурността около посолството, където са гласували руски граждани. След като последният гласоподавател е напуснал посолството малко след 22,00 часа, най-малко шестима служители от Държавната служба за сигурност и екстремизъм и полицаи със служебно куче са напуснали сградата, като поне трима от тях са носели подаръчни торбички с герба на Русия. Те не са пожелали да кажат дали е обичайно да се приемат подаръци от руското посолство.

Случаят с подаръците идва след като Австрия обяви двама руски дипломати за персона нон грата, припомня ОРФ и допълва: „Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше заявил по този повод, че двустранните отношения между Виена и Москва не биха могли да се влошат. Очевидно Русия е доволна от работата на австрийската полиция. Посланик Дмитрий Любински е оценил високо сътрудничеството с австрийското Министерство на вътрешните работи“.

Униформени полицейски служители и цивилни от Държавната служба за сигурност и екстремизъм  са дежурили не само пред сградата на посолството, а са влизали в през изборния ден в нея. Един полицай е оправдал това с възможността да използват тоалетната в сградата. Очевидно служителите са получавали и храна, а накрая са получили и подаръци от служители на дипломатическата мисия, казват медиите.

В отговор на запитване на АПА Дирекцията на полицията във Виена е потвърдила получаването на подаръци. “В края на операцията служителите получиха хартиени торбички, съдържащи предмети с ниска стойност”, е заявил говорител на Дирекцията.

Въпреки че това не представлява нарушение на служебните задължения съгласно Закона за държавната служба, случаят оставя неприятно впечатление, което не отговаря на необходимото професионално поведение, се казва в материала на ОРФ. Служителите са инструктирани да отказват подаръци. Това е в съответствие с официалния кодекс за поведение на Министерството на вътрешните работи, пише БТА. 

Говорителят на виенската полиция е оправдал временното влизане в сградата на австрийски полицаи с това, че служителите са били там на 17 март, за да защитят дипломатическия обект, но не е отговорил на въпроса на АПА за съдържанието на торбичките. Говорителят на руското посолството също не е пожелал да коментира този въпрос.





Източник 24часа