Регионалното управление на образованието в Търговище организира „Международен образователен мост“

0
66



Регионалното управление на образованието (РУО) в Търговище организира „Международен образователен мост“.  Първата от поредицата срещи за сътрудничество в сферата на образованието между Република Ирландия и Република България се реализира днес в онлайн среда. Инициативата се осъществява по идея на РУО – Търговище в партньорство с Министерство на образованието и науката, съобщиха от ръководството на РУО. 

Целта е проучване на опита на образователни системи с високи постижения в Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), каквато е ирландската, и формиране на успешни образователни политики. От българска страна участваха Нели Колева, съветник на министъра на образованието и науката, Чавдар Здравчев, парламентарен секретар в МОН,  Стоян Иванов, началник на отдел „Контролни дейности“ в Дирекция „Организация и контрол“ в МОН,  Елка Станчева, началник на РУО – Търговище и експерти от управлението, както и Каролина Христова – Маркова, директор на Професионалната гимнация по транспорт и лека промишеност в Попово. 

От Република Ирландия участваха представителите от Министерството на образованието Мартин Уайт и Линда Рамсботъм, както и експерти, които са пряко ангажирани с проследяване на образователните резултати на ирландските ученици. 

Модератор на срещата бе Ники Колиър, родом от Попово, която още в студентските си години заминава за Ирландия и се установява трайно в страната. Няколко години е работила в посолството на България в Република Ирландия. Благодарение на контактите, които е изградила, Ники Колиър съдейства за реализиране на идеята на РУО – Търговище за опознаване на образователната система на Ирландия. 

 „Идеята възникна спонтанно, докато търсехме начин да подпомогнем методически учителите в област Търговище… Визията ни е споделяне на добрия педагогически опит чрез открити практики от страна на учителите от Република Ирландия“, обясни Елка Станчева. В рамките на срещата участниците от българска страна очакват да разберат повече за особеностите на образователната система на Република Ирландия, с оглед постигнатите резултати на международното изследване PISA. 

 Линда Рамсботъм представи данните от последното проведено проучване през 2022 г. по Програмата за международно оценяване на учениците (PISA). Тя направи кратък преглед на ирландската образователна система, нововъведения и фактори, допринасящи за добрите резултати на техните ученици. По думите й училищата в Ирландия са класифицирани по определени фактори и в зависимост от това има специални програми, които подпомагат учителите и подкрепят училищата в социално и образователно отношение. 

 Мартин Уайт обеща да сътрудничи за последваща среща в рамките на “Международния образователен мост”, по време на която учители от Ирландия да представят открита педагогическа практика пред българските си колеги в онлайн среда, посочват от РУО. 

 



Източник БТА