Приключи заседанието на временната комисия, свързана с дейността на групата около Мартин Божанов

0
67



Приключи заседанието на временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов. В дневния ред беше предвидено да бъдат изслушани градският прокурор Илияна Кирилова, апелативният прокурор Радослав Димов, следователят от Националната следствена служба Ясен Тодоров и главният инспектор към инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова.

Преди заседанието Илияна Кирилова каза пред медиите, че вчера са били разпитани двама свидетели, които разказват, че именно Ивайла Бакалова е потърсила връзка с Емил Писков и Мартин Божанов. По думите ѝ Бакалова е разговаряла от чужд телефон с Мартин Божанов и е търсила правна помощ. Свидетелите застават с имената си, не са анонимни или защитени, допълни тя.

Тъй като нямаше кворум, в продължение на около час депутатите спориха дали изслушванията трябва да се проведат. От  ГЕРБ-СДС казаха, че за да започне работата в комисията, макар и временна, първо трябва да бъде приет дневният ред, а това някак как да се случи без кворум. Председателят на комисията Никола Минчев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ прецени, че работата трябва да продължи, въпреки обстоятелствата, защото по думите му „няма логика една временна комисия да не може да открива заседание поради липса на кворум и невъзможност за приемане на дневен ред“.

Апелативният прокурор Радослав Димов каза в отговор на въпрос от „Възраждане“ по време на изслушването си, че когато е посещавал заведението „Осемте джуджета“, не е виждал никого от ръководството на прокуратурата там. 

На друг въпрос, зададен от ГЕРБ-СДС, Димов каза, че е посещавал „Осемте джуджета“ само като клиент, защото то е било близо както до вече закритата Специализирана прокуратура, така и до неговия дом.

Божидара Ганева от Софийската градска прокуратура поиска думата и изрази готовността си да отговори на въпроси, ако има такива, въпреки че нейно изслушване не е предвидено в дневния ред. Тя заяви, че на нея и още един неин колега е оказван невероятен натиск заради делото на Мартин Божанов.

Градският прокурор Илияна Кирилова заяви на свой ред, че кръгове няма и никога не е оказала влияние на нито един прокурор, по нито едно дело. „Ако искате, проведете анкета. Не съм и допускала такива действия“, допълни тя.

Ясен Тодоров обясни, че с Петьо Петров са били в много добри отношения до 2004 г., когато той става заместник на столичното следствие и отношението му към Тодоров се променя в отрицателна посока. „Джуджетата“, меко казано, не ме долюбват, а с другия кръг на Мартин Божанов-Нотариуса нямам пресечни точки”, каза той.

Теодора Точкова напусна заседанието и заяви, че няма да говори тъй като кворум така и не беше събран. 



Източник БТА