„Има такъв народ“ ще внесе в прокуратурата доклада от временната парламентарна комисия за Агенция „Митници“

0
55



„Има такъв народ“ (ИТН) ще внесе в прокуратурата доклада от комисията за Агенция „Митници“. Това съобщи пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група (ПГ) на ИТН Тошко Йорданов, който беше и председател на временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“и евентуалната роля на Асен Василев в тях, създадена на 4 април. 

По-рано днес Народното събрание отхвърли с 91 гласа “за” (от ДПС, “Възраждане”, “БСП за България” и ИТН), 78 “против” (от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ)  и ГЕРБ-СДС) , и 31  „въздържал се” ( от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС) да включи в дневния си ред разглеждането на доклада за дейността на временната комисия. Докладът бе приет на последното заседание на комисията вчера.

По думите на Йорданов в комисията докладът е бил подписан без възражения от хората на ГЕРБ-СДС. Той каза, че Бойко Борисов вчера е обвинил всички тях, че има ново мнозинство и са заедно с ПП-ДБ и добави, че днес ГЕРБ са спасили Асен Василев от изнасяне на допълнителна информация пред цялото Народно събрание. Девет човека са се съгласили с доклада, без ПП-ДБ, уточни депутатът. 

Тошко Йорданов отбеляза, че има три неща – две, от които безспорни, засягащи Асен Василев в доклада. В доказателствата в съда, когато гледаха мярката за неотклонение на т.нар организирана престъпна група (ОПГ) се казва, че има снимки от камерите пред Агенция „Митници“, на които Асен Василев е с някои от контрабандистите, каза той и добави, че шефът на ДАНС е казал, че имат и засечена комуникация между Василев и Стефан Димитров, в която се обсъжда как да се сложи за шеф на МВР в Хасково Недан Хаджиев, който е човекът “идвал по гащи с контрабандистите“. Йорданов допълни, че третото нещо, което засяга Асен Василев, са показанията на двама от охранителната фирма, която има сключен договор с Министерството на финансите (МФ), които свидетелстват, че шофьорът на Василев е карал „тези двамата“ в края на годината в министерството.

Попитан дали ще подкрепят промените в Закона за хазарта, предложени от ГЕРБ-СДС и ДПС, Йорданов посочи, че се надява да го приемат, но има неща за оправяне по законопроекта. Хубавото на това нещо е, че е първа стъпка в правилната посока, смята той. 

Този парламент може би направи най-много закони “брак”, коментира Йорданов относно работата на 49-тото Народно събрание. Той уточни, че не си спомня да е имало важен закон, който да не е бил преправян два-три пъти. По думите му в крайна сметка пак са останали „смотани“ закони. Бюджетът за нищо не става, смята депутатът. Той каза още, че се надява следващият парламент да поправи и Конституцията, защото “цялата каша, която се развива пред очите ни“ е породена от промените в нея.

БТА припомня, че на бившия вече директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови, както и на Никола Николов им бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и други престъпления. Впоследствие обвинение бе повдигнато и на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев за участие в престъпна група, в която са участвали” Петя Банкова, Марин Димитров и Стефан Димитров.

 

 



Източник БТА