РАСТИТЕЛНОТО РАЗНООБРАЗИЕ НА ТОПЛОЛЮБИВИТЕ ОБИТАТЕЛИ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК

0
491

Отново е зима, но в ботаническите градини има места, където посетителите могат да се наслаждават на екзотични, ярки, необичайни за сезона и географския пояс растения.

Служителите на Университетски ботанически градини са оптимистично настроени, че след дългото социално дистанциране, интересът към тези институции ще се повиши като място за отдих, разходки на открито и опознаване на растителното биоразнообразие от цял свят, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

Експозиционната оранжерия в Балчик е своеобразен център за растителния хабитат от топлите географски ширини. Можете да видите субтропична и тропична растителност и екзотиката на колекциите от кактуси и други сукуленти. В Ботаническата градина в Балчик родът Crassula е най-богатият на видове, а колекцията от кактуси и сукуленти вече надхвърля 3700 вида, подвида и култивари. Растителните видове, отглеждани и интродуцирани на територията на градината, са около 5000 бр. от 418 рода, включени в 122 семейства, обобщават от ботаниците.

За поредна година Университетските ботанически градини публикуват своя списък със семена, за 2022 година списъкът съдържа 706 имена.

Съгласно Международната конвенция за биологично разнообразие ботаническите градини са институции, ангажирани със съхранението и обмена помежду си на подходящ растителен генетичен материал за национални и международни научни изследвания, образование, опазване на редки и застрашени видове и устойчиво използване на растенията. Ежегодно Университетските ботанически градини на Софийски университет осъществяват обмен с над 120 ботанически градини и институции по света, като международните правила изключват частни лица да бъдат поръчители на семена.

За тазгодишния семенен обмен е подготвен генетичен материал, събран през 2021 г. от трите ботанически градини в София, Варна и Балчик. Семената са събрани от растения, растящи на открито и в оранжериите за топлолюбиви растения. Събират се ръчно през цялата година, в зависимост от различните периоди за плододаване на всеки един вид. Те подлежат на кратка обработка с цел премахване на излишната влага и опасността от развитие на плесени. След това растителният материал се съхранява до 3 години в генетична семенна банка при условия, запазващи максимално жизнеността и кълняемостта на семената.

Изготвеният Index Seminum е публикуван на страницата на Университетските ботанически градини в раздел Наука.