Редовната цена за възрастен от 8.00 лева вече е 12 лв. Цената за учащи и пенсионери е 5,00 лв., семеен пакет (родители с деца до 18 год.) – 24 лв., предвидени са отстъпки за организирани посещения и сезонни билети за минимум 5 дни, безплатно е влизането за хора с трайни увреждания. Регламентирани са още цени за екскурзоводска беседа, ботаническа консултация, учебни занимания и зелено училище, градински мероприятия, тържества, концерти, ревюта и др., изложби и базари; заснемане и др., става ясно от сайта на университетските градини www.ubg-bg.com.

За сравнение, цените за градините във Варна и София за вход за възрастен са съответно четири и пет лева, съобщи Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна.

Както е известно, достъпът в архитектурно-парков комплекс “Двореца” и Университетска ботаническата градина е през няколко входа, на които има по две каси – едната за Министерство на културата (ДКИ-КЦ “Двореца”), а другата –  за Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Културното ведомство е посочило вход за възрастен от 7 лева (завишен с лев миналата година), таксата за деца е 2 лева. Пакетна цена за семейно посещение (родители с деца) е 12 лева, а за хора със специфични потребности влизането е безплатно.

Така общият вход за възрастен на двете каси става 19 лева, а за семейство с деца – 36 лева.

“НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА” – 5.01.2022, ГОД. XXХ, БР. 1 /6534/