Изплащат преизчислените пенсии и месечната добавка към тях от 7 януари

0
651

Изплащането на преизчислените пенсии и месечната добавка от 60 лева към тях започва на 7-и януари и ще продължи до 20-и януари, съобщиха от Националния осигурителен институт. Размерът на пенсиите е в съответствие с приетото увеличение. На възрастните ще бъде изплатена и разликата между старите и новите размери на пенсиите им за седемте дни от 25-и до 31-ви декември 2021-а година.

Преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат направени на 7 януари. Минималната пенсия е повишена от 300 на 370 лв. Нараства и максималният размер на получаваните една или повече пенсии  без добавките към тях – от 1440 лв. до 1500 лв. Социалната пенсия за старост вече е 170 лв.

Прилаганата в пенсионната формула тежест на годините осигурителен стаж е повишена от 1.2 на 1.35 на сто за всяка година осигурителен стаж, без превръщане.

Правителството отпусна 100 милиона лева за насърчаване на ваксинацията срещу Covid-19. С тези пари Националният осигурителен институт ще изплаща еднократна добавка от 75 лв. към пенсиите на всички възрастни със завършен ваксинационен курс или с поставена бустерна доза. Финансовият стимул ще получат и тези, които си поставят първа доза ваксина от 1 януари до 30 юни 2022 г. Хората не трябва да подават заявления за получаване на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции.

Изплащането на еднократната добавка ще започне с пенсиите през месец февруари..

https://bnr.bg/