Повишените разходи за издръжка са причина за 50-процентното увеличение на цената за вход в територията, стопанисвана от Университетска ботаническа градина в Балчик, обясни Валя Машкарова – ръководител на звеното към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това са покачването на минималната работна заплата, поскъпването на тока, водата, материали и препарати, присъщи за работата на градината. Цената на билета (8 лева вход на възрастен), валидна в продължение на шест години – от 2016 до 2021-ва, е калкулирана при минимална заплата 420 лева, мотивира тя покачването на 12 лева. По думите и ведомството е на ръба на оцеляването и заради понижената посещаемост, съответно приходи, в последните две години на пандемия, тъй като се самоиздържат. Не планират инвестиции през 2022 година, както и съкращаване на персонала и други разходи, тъй като повече няма накъде.

Новият ценоразпис не засяга балчикилии, тъй като продължава да е в сила споразумението за свободен вход между Община Балчик и СУ.

Валя Машкарова се надява през тази година да бъде постигнато споразумение между двете ведомства, управляващи мястото – СУ и Министерство на културата, и двете каси за туристите да преминат в една.

За разрешаване на дългогодишния казус „Двете каси“ ще бъде запознат и новият министър на културата, каза директорът на културен център Двореца Жени Михайлова, тъй като по думите и това води до негативи както за културния институт, така и за туристическия имидж на България.

Така при 12 лева вход за градината и 7 лева за Двореца, общата цена за един възрастен тази година е 19 лева. За семейство с деца е 36 лева(съответно 24 лв. и 12 лв.).По-ниска от редовната е цената за учащи и пенсионери, безплатен е входът за хората с трайни БАЛЧИКувреждания.

Албена ИВАНОВА

https://bnr.bg/