Парадът на лалетата се забави в Университетска ботаническа градина – Балчик. Заради климатичните промени лалетата се срамуват – сподели ръководителят на градината Валя Машкарова. Тя обеща, че скоро ще разкажат какво да очакват посетителите от пролетната красота на градината.

На 8 април в Екопарк Варна ще бъде отбелязан един от най-традиционните пролетни празници в българския народен календар – Лазаровден. Празничната ни програма започва в 11:30 часа с фолклорни ритми. За малките посетители е подготвена работилница за изработка на венци сред пъстрите пролетни багри на колекция „Лалетата на Варна“.
Лазаровден е християнски празник, който носи името на Св. Лазар. Той е първият от трите големи празника, свързани с чудото на Възкресението, следван от Цветница и Великден. Лазаровден символизира събуждането на природата и е празник на пробуждащите се гори, ниви и пасища. По традиция на този ден се изпълнява обичаят „лазаруване“ и се правят венци от върбови клонки, които се окичват на вратите на Цветница, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.