• Най-голямата болка на моряците от Балчик е, че нямат препитание

Румънските власти започват процедура по запор на задържаните български кораби в Констанца. Рибарите, които бяха задържани заедно с корабите в Румъния трябва да се явят там в сряда.

Не е ясно колко дълго корабите им ще бъдат държани в Румъния. Най-голямата болка на моряците е, че нямат препитание.

„Обадиха ни се и ни казаха, че ще правим протоколи за запор на корабите. Оттам нататък не знам – глад. Дойдоха осигуровките – нямаме пари да ги платим. Две вноски на банката вече висим“, каза Красимир Петров, собственик на два от задържаните кораби.

Според рибарите все още няма информация за какво точно са задържани корабите.

„В последния протокол, който ни дадоха изведнъж излезе, че има някакви обвинения. Но след 48 часа неспане и разпити някакъв преводач да ти преведе, че е общо казано и „хайде, разпиши го“ и ние въобще не сме обърнали внимание, че има някакви обвинения. Ако има дела, няма къде да се скрием, ще се явявам“, каза Красимир Петров, собственик на два от задържаните кораби.

По думите им претенциите при задържането са били, че са осъществявали риболов в румънски води.

„Това са общностни води, не са румънски. Основните обвинения са оттам – риболов на акула в забранителен период, но това е за румънските риболовни кораби. Когато едно законодателство е само национално, а не е съобразено с европейските регламенти, то е единствено приложимо за страната, която го прилага, така че тази забрана е единствено и само за румънските кораби“, каза Пламен Панайотов, собственик на един от задържан кораб.

Позицията на адвоката на рибарите е, че те са задържани на 55 мили след 12-милната зона на Румъния и няма основание за задържането им, предаде bTV.

https://lupa.bg/