Прокуратурата във Варна внесе обвинителен акт срещу трима мъже за документни престъпления против кредитната система на страната

0
78



Окръжната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителен акт срещу трима мъже за участие им в организирана престъпна група за извършване на документни престъпления против кредитната система на страната, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение в крайморския град. Като ръководител на престъпната група, създадена с користна цел, е установен 37-годишен мъж, а другите двама били участници в нея, информираха от прокуратурата. 

Обвиняемите бяха задържани при проведена специализирана операция на 7 октомври 2022 година. В хода на разследването по случая е установено, че групата е извършила множество престъпления, свързани с документни измами. Периодът на действие на групата, за който ще отговарят пред съда тримата мъже, е от края на юни 2021 година до началото на януари 2022 година. За шестте месеца тримата се занимавали с дейност, чиято цел била да теглят от името на други лица кредити, чрез използване на документи с невярно съдържание и неистински такива, и да присвояват така придобитото чуждо имущество. 

Общо 13 успешни заявки за кредити са реализирани за посочения в обвинителния акт период, а усвоената неправомерно сума е 94 000 лева, уточняват от прокуратурата. Дейността на тримата се фокусирала върху избор на български граждани, трайно установили се да живеят в чужбина.

Предстои Варненският окръжен съд да насрочи дата за разглеждане на делото.

/РН/



Източник БТА