Президентът Румен Радев се срещна с представители на Военновъздушния колеж в САЩ

0
79



Връзката между политическите цели и разработваните на тяхна основа стратегии, изучаването и анализа на стратегическите и оперативни аспекти в съвременните военни конфликти обсъдиха на среща в президентската институция държавният глава Румен Радев и представители на Военновъздушния колеж (Air War College) в Съединените американски щати (САЩ). Това съобщиха от прессекретариата на президентската институция. В срещата участва и посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен. 

Държавният глава е завършил с отличие Военновъздушния колеж, като магистър по „Стратегически проучвания“, през 2003 г., посочиха още от прессекретариата. 

В рамките на разговора е обсъдено и стратегическото партньорство между България и САЩ, както и модернизацията на българските въоръжени сили.

Румен Радев връчи Почетния знак на държавния глава на полк. Ерик Питърсън от Военновъздушния колеж, а от името на колежа той поднесе на държавния глава плакет в знак на признателност за неговата подкрепа за провежданата от колежа изследователска програма в областта на сигурността.

В края на ноември миналата година президентът Румен Радев се срещна с бившия военен аташе на САЩ полк. Дейвид Уилмот и пилота от американските Военновъздушни сили (ВВС) полк. Хосе Монтегудо. Като командир на авиобаза „Граф Игнатиево“, заедно с моите колеги започнахме решителна трансформация на модела на подготовка на летателния състав, наситен с висока степен на реализъм, съвременни тактики, техники и процедури, посочи президентът на срещата и допълни, че е организирал и ръководил интензивни летателни учения заедно с двамата полковници. Основата и модерните стандарти на подготовка на летателния състав, които положихме тогава, днес са утвърдена практика, заяви Румен Радев.

 

/РН/



Източник БТА