20 юли (Ройтерс) – Повторното пускане на класически автомобил от съветската епоха, Москвич, от държавна компания през ноември беше отбелязано от кмета на Москва като доказателство за устойчивостта на руската автомобилна индустрия на западните санкции.

„Това е историческо събитие“, каза Сергей Собянин при представянето на Москвич във фабрика, която московското правителство взе от френския производител на автомобили Renault (RENA.PA) миналата година само за една рубла (0,01 долара). „Много хора смятаха, че това е краят на руската автомобилна индустрия.

Но прераждането на Москвич също е знак за нарастващото влияние на Китай върху важен сектор от руската икономика.

Колите, излизащи от огромния московски автомобилен завод Москвич в южната част на руската столица, по нищо не приличат на кутийните метални модели Москвич от съветската епоха.

Елегантните SUV с четири врати включваха ясно видими части на двигателя и тапицерия от китайската JAC Motors. Двама източника, пожелали анонимност, тъй като не са упълномощени да говорят с медиите, казаха пред Ройтерс, че моделът Москвич 3 е JAC Sehol X4, сглобен в Москва с помощта на комплекти, закупени от китайски партньор.

Москвич каза в изявление миналия месец, че неговите модели 3 и 3e се произвеждат чрез сглобяване на големи единици – когато колите се произвеждат в производствен завод в чужбина, преди да бъдат изнесени и финализирани в Русия. Компанията каза, че работи с “чуждестранен партньор”, но не потвърди връзки с JAC.

„Локализацията на производството постепенно се увеличава“, каза Москвич пред Reuters, добавяйки, че се надява да започне втора производствена фаза по-късно тази година или началото на 2024 г., включваща заваряване и боядисване в завода в Москва, включвайки по-широк набор от местни доставчици с руски компоненти.

JAC, базиран в източната провинция Анхуей, не отговори на искания за коментар.

Китайските производители на автомобили завземат пазарен дял в Русия, като се възползват от напускането на западни играчи, които доминираха на пазара преди нахлуването в Украйна, показват данни на автомобилната индустрия.

Вносните китайски автомобили сега представляват 49% от пазара на Русия, достигайки 40 000 единици през юни, в сравнение с предвоенния дял от едва 7% през юни 2021 г., според данни на аналитичната фирма Autostat.

Това е доходоносен бизнес. Износът на пътнически автомобили от китайските производители на автомобили за Русия през януари-май 2023 г. се е увеличил 5,2 пъти на годишна база до почти 3,6 милиарда долара, според китайската митническа статистика, включително износ на стойност почти 1 милиард долара само през април.

Освен тези цифри китайските фирми също увеличават продажбите си в Русия чрез сглобяване на автомобили във фабрики, освободени от компании като Renault и Nissan (7201.T), установи Reuters.

Ройтерс разговаря с две компании и четири източника, запознати с въпроса, които казаха, че шест фабрики в Русия, които преди са били собственост на европейски, японски и американски автомобилни производители или са сглобявали техни автомобили, сега произвеждат китайски модели или имат планове да го направят. Прочетете още

Като цяло шестте фабрики имат годишен капацитет от около 600 000 автомобила, показват изчисленията на Ройтерс.

Министерството на промишлеността и търговията на Русия не отговори на искане за коментар.

Владимир Беспалов, независим експерт по автомобилния сектор, каза, че нарастващото присъствие на китайски производители на автомобили е от полза за Русия, позволявайки й да възобнови производството в неработещи фабрики и да запази работниците наети. Президентът Владимир Путин каза, че през 2020 г. в индустрията са били заети около 300 000 души.

“Някои технологии ще бъдат прехвърлени, други ще бъдат локализирани, но те няма да бъдат най-модерните технологии”, каза Беспалов. „Но като се има предвид, че няма нищо друго, това вече е доста“.

A view shows an X90 Plus crossover produced by Chinese automaker Jetour at the Keyauto dealership in Lyubertsy, in the Moscow Region, Russia July 12, 2023. REUTERS/Maxim Shemetov

ВНОС МОНТАЖНИ КОМПЛЕКТ

След хаотично десетилетие след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Русия насърчи западните производители на автомобили да строят заводи. Той предложи субсидии на тези, които извършват операции като щамповане, заваряване и боядисване на местно ниво, както и ги стимулира да произвеждат компоненти в Русия.

До 2021 г. вътрешното производство е около 1,4 милиона пътнически автомобила – около половината от инсталирания им капацитет. Това спадна до едва 450 000 миналата година – най-лошото представяне на индустрията след разпадането на Съветския съюз – след като западните фирми се оттеглиха след войната в Украйна.

Произведените в страната автомобили сега представляват по-малко от 40% от руския автомобилен пазар, каза правителството, спад от 70-75% преди инвазията на Москва в Украйна.

„Несъмнено експанзията на китайските производители на автомобили на руския пазар ще продължи“, каза Андрей Олховски, ръководител на дилърската верига Avtodom. “Няма алтернативи за руската автомобилна индустрия.”

Автодом, който купи дъщерните дружества на Mercedes-Benz (MBGn.DE) в Русия, води преговори с няколко китайски автомобилни производители за сглобяване на премиум китайски автомобил в старата московска фабрика на германския автомобилен производител и партньор може да бъде обявен до края на годината, каза Олховски в имейл.

Това е радикална промяна в съдбата на китайските производители на автомобили в Русия. Производството на китайски автомобили започна в Русия едва през 2019 г. с пристигането на китайската автомобилна компания Great Wall Motor (601633.SS).

Продажбите на нейните автомобили Haval, произведени в завода в Тула, представляват почти 10% от руския пазар в момента. Great Wall отказа коментар за тази статия.

Шест от първите 10 марки по пазарен дял в Русия са китайски автомобилни производители, като Haval, Chery и Geely (0175.HK), според месечните данни за продажбите за юни от Autostat.

ПО-МАЛКО МЕСТНО ВХОД

В рамките на партньорството с китайски фирми по-малко от производството в бившите западни фабрики в момента се извършва в Русия, казаха източниците.

Руският производител на автомобили Sollers (SVAV.MM) заяви през ноември, че е започнал да произвежда ванове Atlant и Argo в завода си в Татарстан на около 440 километра (273 мили) източно от Москва, който преди това произвеждаше ванове Ford Transit.

Солерс не спомена партньор. Според друг източник, пожелал анонимност, JAC също доставя комплекти за сглобяване на търговските превозни средства.

Източникът, който работи в представителство на Sollers, каза, че Atlant и Argo са ребрандирани версии на моделите Sunray N25 и N35 на JAC: „Има разлики, да. Логотата на волана и предния капак.“

Солерс отказа коментар.

Водещият руски производител на автомобили Avtovaz, който закупи фабриката на Nissan в Санкт Петербург през февруари, започна производството там на своя модел Lada X-Cross 5 в сътрудничество с това, което нарича “източен партньор”.

Източник, близък до компанията, каза на Reuters, че компактното полезно превозно средство Bestune T77 на китайската FAW Group се използва за производството на автомобили Lada там. FAW не отговори на въпросите на Ройтерс. Автоваз отказа коментар.

Автоваз заяви публично, че планира да започне локализиране на производството през 2024 г., като използва части от доставчици в Санкт Петербург и Ленинградска област.

ГЛЕДАНЕ НА ЮАНА

Тъй като западните компании се изтеглиха от Русия миналата година, Москва организира поглъщането на чуждестранни активи от контролирани от държавата субекти, за да гарантира, че производството от жизненоважния сектор ще продължи.

Правителството обаче до голяма степен премълчава значителната роля на Китай за възстановяването на автомобилния сектор след спада на продажбите с 59% миналата година, вместо това възвестявайки възраждането на добре известни руски марки.

„Първата стъпка е Москвич в допълнение към Лада“, каза министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров пред агенция РИА миналия месец. „Надявам се, че Волга ще ги последва още догодина.

Централната банка е един от малкото държавни органи, които признават нарастващото влияние на Китай.

В доклад от средата на юли се отбелязва, че няколко фабрики в централна и северозападна Русия, които не работеха миналата година, сега произвеждат “автомобили, базирани на китайски модели … под собствените си марки”.

„Ако в миналото доминираха автомобили от Япония и Европа, то сега повече от 70% от вноса е от Китай“, се казва в доклада.

Тъй като вътрешното производство на Русия все повече зависи от вноса на монтажни комплекти от Китай, печалбите зависят от обменния курс на юана, каза източник, близък до една от фабриките.

„Първото нещо сутрин гледате курса на юана, защото маржовете и цените зависят от това“, каза източникът. ($1 = 90,5325 рубли)

Репортаж на Глеб Столяров; допълнителни доклади и писане от Александър Мароу; допълнителен репортаж от Джан Ян в Шанхай; Редактиране от Даниел Флин

https://www.reuters.com/